fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostignuti dogovori u cilju olakšanja trgovine voćem i povrćem

Postignuti dogovori u cilju olakšanja trgovine voćem i povrćem

Budva, (MINA-BUSINESS) – Potpisnice CEFTA postigle su nekoliko važnih tehničkih dogovora u vezi sa primjenom Odluke o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, kako bi se stvorili uslovi za lakšu i bržu trgovinu tom robom u regionu.

Dogovori su postignuti na regionalnom sastanku u Budvi, koji je organizovalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji.

„Predstavnici institucija zaduženih za politiku bezbjednosti hrane i zdravlja bilja iz svih članica CEFTA pokazali su visok nivo zajedničkog razumijevanja o daljem napretku u efikasnijoj primjeni Odluke, kojom se olakšava sistem kontrole trgovine voćem i povrćem u CEFTA privredama. Njena puna primjena omogućiće skraćivanje vremena za granične kontrole, kao i bržu isporuku proizvoda kupcima širom regiona“, navodi se u saopštenju organizatora.

Budući da se primjenom Odluke harmonizuju pravila koja regulišu proizvodnju i promet voća i povrća, projekat je podržao usklađivanje programa nadzora na svim tržištima.

„Ovo je omogućilo da članice po prvi put imaju sveobuhvatne rezultate istraživanja o statusu štetočina koje su obuhvaćene obavezujućom regulativom Evropske unije (EU)“, objašnjeno je u saopštenju.

Ovi rezultati su razmotreni na sastanku, a dogovorena je i zajednička lista voća i povrća koje podliježe fitosanitarnim sertifikatima.

Učesnici su takođe definisali i najefikasnije pristupe za izradu planova za vanredne situacije specifičnih za štetočine i smanjenu učestalost kontrole uvoza.

Menadžerka projekta u GIZ-u, Tanja Bošković, ocijenila je da sprovođenje dogovorene regionalne Odluke o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, koja je u potpunosti usklađena sa relevantnim propisima EU, napreduje.

„Dogovori postignuti u ova dva dana su veoma važni za dalje olakšanje kretanja robe širom regiona uz primjenu ciljanijih kontrola zasnovanih na riziku, kao i kako bi se kontrole za bezbjednu i zdravu robu smanjile, ili u potpunosti eliminisale”, rekla je Bošković.

Prema njenim riječima, dalje unapređenje zahtijeva intenzivne i trajne napore svih učesnica, jer čak i različita brzina usvajanja propisa EU može stvoriti dodatne prepreke za unutar-regionalnu trgovinu.

Jerome Benausse iz Generalnog direktorata za susjedstvo i politiku proširenja Evropske komisije (EK) je podsjetio na dostignuća radnih grupa, ocijenivši da su postignuti rezultati veoma značajni za proizvođače i potrošače na CEFTA tržištima.

“Konkretni i značajni rezultati su već ostvareni u okviru projekta, a naročito su značajni izrada zajedničke liste voća i povrća za koje su potrebni fitosanitarni sertifikati, istraživanja na osnovu usjeva, istraživanja štetočina i planovi za vanredne situacije za štetočine. Zajednički pristup bezbjednosti hrane dodatno će ojačati kapacitet regiona da obezbijedi adekvatan nadzor trgovine, dok se paralelno preduzimaju napori da se poboljša konkurentnost privreda u regionu”, dodao je Benausse.

GIZ sprovodi projekat Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u ime EK i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Projekat pruža podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da dalje prodube regionalnu ekonomsku integraciju i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...