fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŠćuric: Pokretanje ToMontenegra će koštati 70 miliona EUR

Šćuric: Pokretanje ToMontenegra će koštati 70 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za osnivanje nove avio-kompanije ToMontenegro biće najvjerovatnije potrebno 70 miliona EUR, a za taj iznos novca mogao se spasiti Montenegro Airlines (MA), ocijenio je hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

On je Pobjedi kazao da je odluka Vlade da kupi dva polovna aviona krajnje nepotrebna i neisplativa.

Šćuric je pitao zašto Vlada nije htjela da izdvoji novac za preživljavanje MA, a sada je odlučila da potroši 21,8 miliona USD za kupovinu dva polovna aviona, kao i kako će Crna Gora opravdati taj novac i ulaganje u novu kompaniju, ako je ranije saopštila da nema modaliteta finansiranja MA zbog Evropske unije (EU).

“Kako Crna Gora planira da otvori novu kompaniju sa 30 miliona EUR, ako je već potrošila čak 18 miliona EUR na nabavku aviona? Pokretanje nove kompanije će koštati bar 60 miliona, a vrlo vjerovatno i 70 miliona EUR. Za taj iznos novca mogla se spasiti stara kompanija MA”, tvrdi Šćuric.

U odluci o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro je navedeno da je osnovni kapital te kompanije 30 miliona EUR i da će biti uplaćen u roku od jedne godine od registracije.

Šćurić smatra da to ni slučajno nije dovoljno novca.

“Pa, Vlada je već potrošila 21,8 miliona USD na kupovinu dva aviona. Vlast se zanosi, u stvari ne zna što je čeka i koliko je to skup posao”, upozorio je Šćuric.

Vlada je na sjednici održanoj u utorak odlučila da kupi dva polovna aviona Embraer 195 za potrebe kompanije ToMontenegro. To su avioni koje je koristio MA i plaćao do sada redovni godišnji zakup GECAS-u od 3,7 miliona EUR. Iz Vlade su kazali da je time ostvarena ušteda od 43 miliona USD.

Šćuric taj potez Vlade ne može opravdati iz nekoliko razloga.

“Za taj novac mogao se imati lizing još bar sedam godina i to za tri aviona, ne za dva. Konačno, u ovo vrijeme svi su ispregovarali povoljnije uslove lizinga, pa je taj iznos mogao pasti na 2,5 miliona što bi bilo dovoljno za devet godina lizinga. Uz otplate svake godine, a ne odjednom i to za jedan avion više. U konačnom, ovi avionu moći će letjeti još najviše deset do 12 godina. Oni su prilično stari. Dakle posao nikako nije isplativ”, objasnio je Šćuric.

On je naveo da su Embraeri, koje je koristio MA, stari između 10,7 i 12,8 godina.

“Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, što nijesu, 10,5 miliona USD je previsoka cijena za ove avione”, smatra Šćuric.

On smatra da odluka Vlade da krene u osnivanje nove avio-kompanije nije loš potez, iako je, kako je kazao, sa novcem koji će se potrošiti Crna Gora mogla restrukturirati i sanirati postojećeg avio-prevoznika MA i pritom ne izgubiti slotove, kode-šer i druge ugovore, pilote, mehaničare.

“Jednostavno, način na koji je to napravljeno je loš. Nije se smjelo dozvoliti da MA nestane, trebalo je napraviti novu kompaniju, a staru održavati na životu do osnivanja nove, te potom sve prebaciti na novu kompaniju”, poručio je Šćuric.

On tvrdi i da je ime ToMontenegro krajnje loše, jer potencira da se radi o low-cost kompaniji.

“Ime bi moralo biti Montenegro Air ili Montenegro Airways ili Air Montenegro, da se nastavi kontinuitet na prošlu kompaniju”, saopštio je Šćuric.

On je dodao da je Crna Gora, nakon prizemljenja aviona MA, spala na tek malo više od četiri dnevna leta sa dva aerodroma, te je izgubila oko 40 odsto letova.

MA je bio promoran da prizemlji avione 26. decembra prošle godine, jer je Poreska uprava, po nalogu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, dan ranije blokirala račun kompanije na kojem je u tom trenutku bilo 3,2 miliona EUR.

Iz Vlade je 24. decembra saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

Iz Vlade je najavljeno da im je cilj da ToMontenegro postane operativan i da se letovi te kompanije uspostave do 1. juna.

“To je moguće i ostvarivo, ali ne u kontekstu Crne Gore. Što je do sada u dva mjeseca napravljeno? Gotovo ništa. Prošla su dva mjeseca, a nema još ničega. Nije pokrenut AOC, nijesu ispregovarani slotovi, operativne procedure, piloti, mehaničari, kabinci, nema postavljanja sistema. Kupljena su dva aviona i pregovara se sa konsultantima. Stoga nijesam baš toliko optimističan da će se to stvarno desiti do 1. juna”, zaključio je Šćuric.

Najčitanije