fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokazati punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava

Pokazati punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu, vlasti na lokalnom nivou i sve poslodavce, da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava uz poštovanje fundamentalnih principa i standarda u svijetu rada.

Ta sindikalna organizacija je danas objavila Prvomajski proglas i čestitala Međunarodni praznik rada svim zaposlenima u Crnoj Gori.

„I ovog 1. maja, USSCG se sa pijetetom sjeća svih onih koji su svojim životima odbranili prava zaposlenih na dostojanstven rad, te koji su prije gotovo 140 godina izborili prava koja danas uživamo. Sa posebnim pijetetom sjećamo se i svih naših sindikalnih kolega koji, nažalost, više nijesu među nama, a koji su dali ogroman doprinos sindikalnoj borbi u Crnoj Gori, ostavljajući neizbrisivi trag na sindikalnoj sceni”, navodi se u Prvomajskom proglasu.

Iz Unije su poručili da su pravo na rad, dostojanstvene i zdrave uslove rada, sindikalno udruživanje, slobodu izražavanja i kolektivno pregovaranje, osnovna ljudska prava.

“USSCG ukazuje na nužnost da se sve javne politike donose i realizuju isključivo po mjeri čovjeka, te na potrebu da se što hitnije raskine sa praksom da lični i partijski interesi budu iznad kolektivnih i egzistencijalnih potreba i interesa”, dodaje se u proglasu.

Kako se navodi, siromaštvo, nejednakost, selektivna pravda i izostanak sistema odgovornosti ugrožavaju napredak i ometaju zdrav i održiv razvoj društva u cjelini.

“Stoga je vrijeme da kažemo NE daljem urušavanju osnovnih vrijednosti, podrivanju solidarnosti među radničkom klasom i usmjerimo sve svoje kapacitete i snagu, koju kao radnička klasa imamo, prema odbrani, ali i unapređenju, naših radnih i sindikalnih prava i sloboda”, rekli su iz Unije.

USSCG će, prema riječima njenih predstavnika, od ovog 1. maja odlučno nastaviti borbu na implementaciji rezolucija o nužnosti reforme stambene politike i o zaštiti privrednih subjekata od nacionalnog interesa.

“Implementacijom ove dvije rezolucije unaprijedićemo socio-ekonomski položaj građana i doprinijeti očuvanju vrijednosti od nacionalnog značaja, ne samo za današnja, već i za buduća pokoljenja. Puna implementacija naših rezolucija zavisiće isključivo od stepena iskazane odgovornosti donosioca odluka, ali i od nivoa podrške koju očekujemo od našeg članstva i građana”, rekli su iz Unije.

Promotivne materijale u kampanjama za implementaciju navedenih rezolucija pod motom Nije sve na prodaju i Socijalni stan za miran san, predstavnici Unije dijeliće građanima u srijedu na Trgu nezavisnosti sa početkom u deset sati.

Unija je pozvala sve građane da, u periodu koji slijedi, svojim aktivnim djelovanjem prema institucijama sistema, odnosno donosicima odluka, iskažu podršku implementaciji pomenutih rezolucija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije