fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška dohotku pčelarima po registrovanoj pčelinjoj zajednici

Podrška dohotku pčelarima po registrovanoj pčelinjoj zajednici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je opredijelilo podršku, kao pomoć dohotku, u iznosu od dva EUR po registrovanoj pčelinjoj zajednici.

Ministarstvo je podršku dodijelilo u cilju blagovremenog preduzimanja mjera i stvaranja uslova za opstanak pčelinjih zajednica.

“Isplata podrške izvršiće se na jedinstveni matični broj svim registrovanim vlasnicima pčelinjih zajednica shodno upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava na šalterima Prve banke”, navodi se u saoptšenju.

Kako su kazali, usljed izražene suše i rasta cijena inputa u sektoru pčelarstva, došlo je do proizvodnje ispod ekonomski opravdanog nivoa.

“Sušni period tokom godine doveo je do toga da su pčelinje zajednice došle na biološki minimum, a nedostatak hrane iz prirode (polen i nektar) smanjio je proces reprodukcije pčela i doveo zajednice na nivo opstanka. Dodatno, toplo vrijeme tokom oktobra i novembra uticalo je na neuobičajenu aktivnost pčela, te je potrebno reagovati dodatnom prihranom kako bi pčelinje zajednice preživjele zimu”, objasnili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije