fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci iz SAD-a i smanjeno snabdijevanje podigli cijene nafte

Podaci iz SAD-a i smanjeno snabdijevanje podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prešle su u petak na međunarodnim tržištima nivo od 59 USD, podstaknute ohrabrujućim podacima iz američke ekonomije i koordinisanim smanjenjem snabdijevanja iz vodećih proizvođača.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,47 USD. Na američkom se tržištu povećala 54 centa, na 56,77 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabrio neočekivano snažan rast novih narudžbi u američkoj industriji u decembru. Raspoloženje su podstakli i koraci u američkom Kongresu u smjeru usvajanja paketa pomoći u koronakrizi, koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Cijene podstiče i disciplina velikih proizvođača u sprovođenju sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice potvrdile su na sastanku u srijedu strategiju smanjenja ponude, koja je prošle godine podigla cijene nafte s najnižih nivoa.

Kao dokaz efikasnosti rezova moglo bi poslužiti i sedmični izvještaj o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je pokazao da su pale na najniži nivo od marta prošle godine.

U Londonu se barelom prije pandemije trgovalo po cijeni od 60 USD, a ekonomije su tada bile otvorene i ljudi su mogli slobodno putovati, što znači da je potražnja za benzinom, dizelom i mlaznim gorivom bila puno veća.

Potražnja se počela izrazitije oporavljati nakon početka vakcinacije protiv koronavirusa, koja je podstakla nadu da će ograničenja uskoro biti ublažena. Međutim, čak ni optimisti poput OPEC-a ne očekuju da će se potrošnja ove godine vratiti na nivo prije pandemije.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 58,25 USD, što znači da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...