fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci iz Kine i SAD-a podigli cijene iznad 60 USD

Podaci iz Kine i SAD-a podigli cijene iznad 60 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima nivo od 60 USD, jer je optimizam zbog podataka iz kineske i američke rafinerijske proizvodnje nadjačao zabrinutost zbog usporavanja kineske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,15 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 54,51 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je zabrinuo podatak o usporavanju rasta kineske ekonomije u trećem tromjesečju, na šest odsto, najniži nivo u 27 i po godina, pod uticajem slabe fabričke proizvodnje u uslovima posustajanja domaće potražnje i stalnih trgovinskih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Potom su se fokusirali na podatak o povećanju aktivnosti prerade u kineskim rafinerijama, 9,4 odsto na godišnjem nivou, na 56,49 miliona tona, zahvaljujući proizvodnji u novim rafinerijama i grupi nezavisnih nakon završetka radova na održavanju.

Službeni izvještaj o američkim zalihama pokazao je mješovite podatke, uz skok zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 9,3 miliona barela, ali i pad zaliha benzina, za 2,6 miliona barela, te ostalih derivata, uključujući lož-ulje, 3,8 miliona barela.

Tehnički odbor koji nadgleda sprovođenje globalnog sporazuma o ograničenju snabdijevanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača utvrdio je pak da su sudionici sporazuma u septembru smanjili snabdijevanje trostruko više nego što je utvrđeno kvotama.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su da će do marta ograničiti snabdijevanje 1,2 miliona barela dnevno.

OPEC je u novom izvještaju snizio procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini na 980 hiljada barela dnevno, potvrdivši ujedno procjenu o njenom povećanju u narednoj godini 1,08 miliona barela dnevno.

Odvojeno je naftni kartel objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 59,54 USD, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije