fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzionera više nego radnika u 16 opština

Penzionera više nego radnika u 16 opština

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U 16 od ukupno 24 crnogorske opština penzionera ima više nego zaposlenih, dok su u osam nezaposleni brojniji od zaposlenih, pokazali su podaci Monstata, Zavoda za zapošljavanje, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Ministarstva finansija, odnosno Centara za socijalno staranje.

U tri opštine – Rožajama, Plavu i Gusinju ima više i korisnika socijalne pomoći nego radnika, dok je u četiri prosječna plata niža od budućeg minimalca od 450 EUR, pišu Vijesti.

U 13 opština na sjeveru živi 22 hiljade zaposlenih, što je 15 odsto ukupnog broja od 145 hiljada u Crnoj Gori. Na istom području evidentirano je 25 hiljada nezaposlenih, što je 47 odsto ili skoro polovina ukupnog broja nezaposlenih. U sjevernom regionu živi i 30 hiljada penzionera, što je 25 odsto od ukupnog broja.

Socijalnu pomoć na sjeveru dobija 13,8 hiljada stanovnika, što je 52 odsto od ukupnog broja na nivou cijele države. To pokazuje da desetine miliona EUR koje su proteklih decenije opredijeljene na “regionalni razvoj” nijesu dale nikakve rezultate.

Prema ovim podacima, ekonomski najugroženiji su stanovnici Rožaja gdje ima 2,4 hiljade radnika, 2,6 hiljada penzionera, 5,1 hiljada nezaposlenih i 5,1 hiljada korisnika socijalne pomoći. Odnosno na 2,4 hiljade zaposlenih ima 12,8 hiljada ugroženih kategorija.

U Plavu i Gusinju, za koje Monstat i dalje vodi podatke o zaposlenima kao da je jedna opština, postoji 1,2 hiljade radnika, 1,5 hiljada penzionera, 2,8 hiljada nezaposlenih i 1,6 hiljada korisnika pomoći.

U Beranama i Petnjici, za koje takođe Monstat i dalje vodi podatke kao za jednu opštinu, ima četiri hiljade radnika, a 5,7 hiljada penzionera, 6,2 hiljade nezaposlenih i 3,2 hiljade korisnika pomoći. Iako je Berane po broju stanovnika pet puta veće od Petnjice, od ukupnog broja korisnika socijalne pomoći 2,2 hiljada otpada na samo Berane, a hiljadu na Petnjicu.

Razlika je i u samoj zaradi, pa je prosječna u Beranama 523 EUR, a u Petnjici 440. Prosječna penzija u Beranama iznosi 242 EUR, a u Petnjici 169 EUR.

Pljevlja i Kolašin su jedine opština na sjeveru u kojoj je prosječna plata veća od državnog prosjeka. U Pljevljima je prosječna zarada 560 EUR, 27 više od državnog prosjeka, dok je Kolašinu 535 ili dva EUR veća od prosjeka. U Pljevljima je veliki broj radnika angažovan u Rudniku uglja i Termoelektrani, što je razlog tako visokog prosjeka, dok uzrok većih zarada u Kolašinu može biti to što više nema značajne privrede, pa je većina od nešto manje od hiljadu radnika zaposlena u opštinskoj administraciji ili drugim institucijama i državnim preduzećima.

I u mnogim drugim opštinama na sjeveru prosjek plata od preko 500 EUR održava javni sektor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz od Portugala i oproštaj od Zlatne lige

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Santo...