fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlatni promet 2,4 milijarde EUR

Platni promet 2,4 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u aprilu iznosila je 2,4 milijarde EUR, što je devet odsto više u odnosu na mart, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,6 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

„U aprilu je za 22 radna dana realizovano 1,31 milion naloga, od čega 39,43 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu“, navodi se u izvještaju CBCG.
Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 59,56 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 108,88 miliona EUR.

U aprilu za 11,99 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije