fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPenzije ipak podižu 8,35 odsto

Penzije ipak podižu 8,35 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će danas na sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih ukupno 8,35 odsto, potvrdilo je Danu više izvora bliskih izvršnoj vlasti.

Povećanje se odnosi na majske penzije, koje će se isplaćivati u drugoj polovini juna.

S obzirom na to da prosječna penzija iznosi preko 370 EUR, penzije će u prosjeku biti povećane oko 30 EUR od ovog mjeseca.

Prema zakonu, trebalo je da penzije budu uvećane 5,4 odsto, ali je Fond PIO tražio od ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija i Vlade da ih dodatno povećaju 2,95 odsto.

Prema informacijama Dana, Ministarstvo finansija je dalo saglasnost za povećanje penzija, dok iz Ministarstava rada i socijalnog staranja list nije mogao dobiti informaciju, ni zvaničnu ni nezvaničnu, da li će dati saglasnost na vanredno usklađivanje penzija.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Fonda PIO, Ranko Aligrudić, potvrdio je Danu da su na tri adrese poslali zahtjev za vanredno usklađivanje, te da očekuje da će Vlada na današnjoj sjednici usvojiti predlog Fonda PIO i dati saglasnost na povećanje penzija od dodatnih 2,95 odsto.

On je kazao da je po zakonu obračunato povećanje od 5,4 odsto, a da će, kada Vlada da saglasnost, povećanje iznositi dodatnih 2,95 odsto, odnosno 8,35 procenata.

Aligrudić je objasnio da povećanje penzija nema veze sa datumom izbora, jer će svakako biti oko 20. juna.

Prema njegovim riječima, prije ovog majskog usklađivanja, nijesu mogli da odrade vanredno, dok se nijesu uvjerili u podatke Monstata za prošlu godinu.

“Radi se o neskladu, odnosno četvoromjesečnom usklađivanju penzija po zakonu – 1. januar, 1. maj i 1. septembar, a uporedni period je kvartal, koji je tri mjeseca. I onda je nesklad, usklađujemo svaka četiri mjeseca, a uzimamo kao uporedni period kvartal. Onda se desio nesklad. Mi smo poštovali strogo zakon, ali smo primijetili i ukazivali Ministarstavu rada i socijalnog staranja da treba da se izvrši ispravka, da Skupština mora da koriguje izmjene zakona u ovom dijelu. Mi smo dobili podatke i vidjeli da se u uklađivanju napravio nepotpuni obuhvat, nije potpuni obuhvat usklađivanja za prošlu godinu i to je povod za inicijativu za vanredno usklađivanje”, kazao je Aligrudić.

On je istakao da bi za povećanje penzija od dodatnih 2,95 odsto trebalo oko devet miliona EUR.

Aligrudić je dodao da će danas biti sjednica Upravnog odbora Fonda PIO, na kojoj će se usvojiti odluke o povećanju penzija, te da će on upoznati članove UO da bi Vlada trebalo da donese zaključak kojim će dati saglasnost na vanredno usklađivanje.

Novac za vanredno usklađivanje nije predviđen budžetom Fonda PIO, ali ga sada imaju za isplatu uvećanih penzija. Međutim, potrebno je da Vlada naknadno u rebalans uvede sredstva od devet miliona koja će biti isplaćena Fondu PIO.

To u predlogu, koji je nedavno usvojen i poslat Skupštini nije urađeno, pa bi to trebalo naknadno uraditi.

Predlog rebalansa se svakako neće razmatrati sada, već nakon parlamentarnih izbora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije