fbpx
NaslovnicaMINA BusinessParlament da razmatra Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Parlament da razmatra Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pozvao je predsjednika Skupštine, Aleksu Bečića, da u skladu sa ustavnim i poslovničkim ovlašćenjima zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrao Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

On je u pismu upućenom Bečiću povodom 11. povećanja cijene goriva, naveo da je navedenim predlogom predviđeno smanjenje akciza na gorivo 15 odsto, čime bi se značajno uticalo na očuvanje standarda građana, dok bi privrednici dobili konkurentnije uslove poslovanja.

„Time bi se kreirao i mehanizam koji bi zaštitio građane i privredu od cikličnog enormnog rasta cijena“, naveo je Konjević u pismu.

On je Bečiću uz pismo poslao i tabelu sa cijenama benzina u nekim zemljama okruženja i Evropske unije (EU), koje su preuzete sa sajta https://www.globalpetrolprices.com/ na današnji dan.

Konjević je podsjetio da je predloženi zakon, u istovjetnom obliku, SDP predložila prije više od tri godine, a obnovila u januaru ove, jer su u toj partiji uvjereni da akciznom politkom koju je uvela prethodna, a nastavila ova vlast, teret oporezivanja pada na obične građane, malu privredu i penzionere, umjesto na one koji imaju više i žive bolje.

„Akcize učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 55 centi po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21 odsto poreza na dodatu vrijednost (PDV), što čini skoro 60 odsto ukupne cijene goriva“, objasnio je Konejvić.

Prema njegovim riječima, za jedan litar goriva koji, nakon 11. poskupljenja za pola godine iznosi 1,42 EUR, država od građana uzima, za akcize i PDV, ukupno 85 centi.

„To je nedopustivo visok iznos, među najvećim u regionu i Evropi“, tvrdi Konjević.

On je rekao da je zakon, koji je predložio SDP, već skoro pola godine u proceduri i da koalicija DF-Demokrate-URA o njemu ne želi da raspravlja kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju.

„Nažalost, ni Vlada se ne bavi ovim problemom koji pogoršava kako ekonomsko socijalni status građana tako i uslove poslovanja za privredu“, kazao je Konjević.

Cijene goriva u mandatu ove Vlade su, kako je dodao, porasle oko 20 odsto, a građani, zbog spore i neadekvatne reakcije Vlade i parlamenta, plaćaju po najskupljim cijenama sve vrste goriva u odnosu na većinu regionalnih država.

„Dosljedno zalaganje za promjenu ovakve štetne akcizne politike daje nam za pravo da od Vas zatražimo sazivanje sjednice, u hitnom postupku, kako bi ovaj zakon bio razmatran, jer je već sada izvjesno da je uvećanje cijena energenata ključno doprinijelo povećanju cijena namirnica, robe i usluga čime se dodatno urušava životni standard, a posebno onih koji su ostali bez posla u posljednjih šest mjeseci, a njih je skoro deset hiljada“, navodi se u pismu.

Iz SDP-a su pozvali Bečića da odgovornim odnosom obezbjedi održavanje hitne sjednice Skupštine, kako građani ne bi došli u situaciju da, ekonomski iznureni dugotrajnom epidemijom koronavirusa, plaćaju i najskuplje ulje, mlijeko, hljeb, prevoz ili stotine drugih roba i usluga u odnosu na regionalni prosjek.

Konjević je podsjetio da je Crna Gora Ustavom definisana kao država socijalne pravde i da upravo zakonski predlozi poput ovog mogu predstavljati temu oko koje je u crnogorskom društvu moguće postići visok stepen saglasnosti.

„Vlada i Skupština su u obavezi da svojim mjerama zaštite životni standard građana. Svaki četvrti građanin ne radi, a uz ovakav rast cijena najozbiljnije se ugrožava socijalni položaj građana koji zahtijeva brzu reakciju Vlade i Skupštine koje, nažalost, do sada izostaju“, zaključio je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije