fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad tehnološkog sektora pritisnuo indekse

Pad tehnološkog sektora pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najniži nivo od kraja 2020. godine, što je najviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova.

Dow Jones pao je 809 bodova ili 2,38 odsto, na 33.240 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,81 odsto, na 4.175 poena, a Nasdaq indeks 3,95 odsto, na 12.490 bodova.

Nakon pada u ponedjeljak, Nasdaq se nalazi 22 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog u novembru prošle godine, prenosi Hina.

To je najviše posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova.

Najviše je, 12 odsto, pojeftinila dionica Tesle jer se ulagači plaše da će osnivač tog proizvođača električnih automobila, Elon Musk, prodati dio dionica kompanije kako bi mogao financirati 44 milijarde USD vrijedno preuzimanje Twittera.

Znatno su pale i cijene dionica Applea, Alphabeta i Microsofta, koji će ovih dana izvijestiti o poslovnim rezultatima.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo rezultata, dionica Alphabeta dodatno je pojeftinila u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta.

Ove sedmice će poslovne izvještaje objaviti gotovo trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Od 134 kompanije, koje su dosad to učinile, njih 80,5 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, tržište je već neko vrijeme pod pritiskom jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

„Zarade su uopšteno prilično dobre, no to ne znači puno u cijeloj ovoj priči na tržištu. Najviše se prate Fed i ostale centralne banke, kao i situacija s koronavirusom u Kini”, kazao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

Fed je na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerovatno će ih povećati daljih 0,5 postotnih bodova.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Negativno na tržište utiču i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je već prije dovelo do ‘zatvaranja’ Šangaja i nekoliko drugih gradova, a lagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svjetske ekonomije.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u utorak pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto, na 7.386 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,2 odsto, na 13.756 bodova, a pariski CAC 0,54 odsto, na 6.414 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radoviću trofej u crnogorskom finalu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stonoteniser Filip Radović pobjednik je međunarodnog parastonoteniskog turnira Montenegro 2024...