fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa drugi dan zaredom

Pad indeksa drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu u srijedu su pali otprilike jedan odsto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Fed-a pokazao da zvaničnici centralne banke raspravljaju o smanjenju programa kupovine obveznica već ove godine.

Dow Jones indeks pao je u srijedu 1,08 odsto na 34.960 bodova, S&P 500 indeks oslabio je 1,07 odsto na 4.400 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,89 odsto na 14.525 bodova, prenosi Hrportfolio.

Cijene dionica ubrzale su svoj pad u poslijepodnevnom trgovanju, poguravši S&P 500 indeks 1,8 odsto ispod rekordnog nivoa nakon dva dana korekcije. Pritom je većina dioničkih sektora bila u minusu, a najviše energetski i zdravstveni, 2,4 odsto, odnosno 1,5 odsto.

Zapisnik s Fedove sjednice održane krajem jula pokazao je da je američka ekonomija dostigla cilj inflacije i da je blizu ispunjavanja kriterijuma zaposlenosti.
Također, izvještaj je pokazao da još postoje različita mišljenja unutra Fed-a u vezi toga da li ove godine treba smanjiti kupovine obveznica ili iduće.

Naime, dio Fedovih zvaničnika zabrinut je jačanjem inflacije, te smatra da je potrebno pripremiti se za borbu s njom, dok ima i onih koji smatraju da je potrebno pričekati kako bi se što više Amerikanaca prije promjene monetarne politike vratilo na posao.

Investitori su od posljednje sjednice Fed-a u julu u potrazi za signalima kada će centralna banka početi da zaoštrava ultra-popustljivu monetarnu politiku, između ostalog i smanjiti kupovinu obveznica, koja daje ključnu podršku S&P 500 indeksu, čija se vrijednost od marta udvostručila.

Fokus investitora sada se prebacuje na redovni godišnji sastanak Fedovih zvaničnika u Jacksone Holeu naredne sedmice, u potrazi za znacima kada Fed namjerava da preduzme prve korake zbog promjene politike. Mnogi analitičari procjenjuju da će Fed najaviti smanjivanje programa kupovine obveznica već na svom zasjedanju 21.-22. septembra.

Na evropskim berzama u srijedu je Stoxx 600 ojačao 0,1 odsto na 474 boda. Istovremeno, frankfurtski DAX je ojačao 0,28 odsto na 15.965 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,73 odsto na 6.770 bodova, a londonski FTSE 0,16 odsto na 7.169 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...