fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte prema 77 USD

Pad cijena nafte prema 77 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 USD pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi centralne banke vodećih privreda mogle odgoditi ublažavanje uslova finansiranja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 1,4 USD nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,3 USD. U četvrtak je zaključio trgovinu u minusu 1,85 USD.

Na američkom tržištu barelom se u petak trgovalo po 1,59 USD nižoj cijeni, od 72,23 USD. U četvrtak je zaključio trgovanje u minusu 2,03 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja prerađuje 435 hiljada barela dnevno, zbog problema u snabdjevanju strujom.

U petak pažnja se ponovo preusmjerila na monetarnu politiku vodećih ekonomija. Trgovci procjenjuju kada bi centralne banke mogle sniziti kamatne stope, što bi podstaklo privredu i potražnju za naftom.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zadržala je ove sedmice kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, a predsjednik Jerome Powelle rekao je u srijedu da će ih u narednim mjesecima početi snižavati.

Na kraju sedmice ulagači su se bojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izvještaj ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u januaru.

I zvaničnik Evropske centralne banke izjavio je u petak da ne bi trebalo žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku sedmice tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske kompanije Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na kraju sedmice bojazni je produbila procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski ekonomski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 odsto i na oko 3,5 odsto u medijanu do 2028.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 2,53 USD, na 80,46 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru