fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon dugotrajnog uspona.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pala 81 cent na 85,43 USD. Barel je na američkom tržištu bio u minusu 83 centi, na 85,43 USD, a u ranijoj trgovini je potonuo jedan USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene su na oba tržišta u prošloj sedmici bilježile šesti uzastopni sedmični dobitak.

“Cijene nafte mogle bi se na neko vrijeme u Londonu konsolidovati oko nivoa od 85 USD po barelu, ograničene kontinuiranom zabrinutošću oko tempa oporavka Kine i pitanjima koliko će dugo Saudijska Arabija i Rusija nastaviti da obuzdavaju svoju proizvodnju i izvoz, s obzirom na rezervne kapacitete koji su im pri ruci”, rekao je Suvro Sarkar iz banke DBS.

Uprkos tome što su Sjedinjene Američke Države u prošloj sedmici izgubile najviši kreditni rejting, temeljna globalna makroekonomska pozadina i dalje se čini optimističnom, kazao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Na strani ponude, najveća svjetska izvoznica Saudijska Arabija u četvrtak je produžila svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od jednog miliona barela dnevno do kraja septembra, ostavljajući otvorenom mogućnost za još dodatne rezove.

U skladu sa smanjenjem proizvodnje, Saudi Aramco je u subotu treći mjesec zaredom podigao službene prodajne cijene u septembru za većinu vrsta sirove nafte koje prodaje u Aziji.

Rusija je krizu dodatno povećala svojom najavom smanjenja izvoza nafte u septembru za 300 hiljada barela dnevno.

Uz ta dodatna smanjenja i procjene značajnog smanjenja zaliha nafte u nadolazećim mjesecima, kako je ocijenio Varga, “temeljni fundamenti postaju očito ohrabrujući”.

U fokusu će u ovoj sedmici biti kineski ekonomski podaci kako bi se procijenio apetit Pekinga za dodatnim mjerama podsticaja u podršci druge najveće svjetske ekonomije, nakon lošeg drugog tromjesečja.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 2,48 USD na 87,97 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije