fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad cijena dionica na svjetskim berzama

Pad cijena dionica na svjetskim berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u utorak su pale više od 1,5 odsto, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što je američki predsjednik zaprijetio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda.

Dow Jones je pao 1,79 odsto na 25.965 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,65 odsto na 2.884 boda, a Nasdaq indeks 1,96 odsto na 7.963 boda, prenosi Hrportfolio.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda.

U nedjelju je Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi USD s deset na 25 odsto, jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo. Poručio je, takođe, da će uskoro uvesti carine od 25 odsto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi USD.

To je izazvalo šok na tržištima, jer su još nedavno iz Vašingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Iz Vašingtona su u utorak poručili da je Kina odustala od nekih obveza na koje je ranije u pregovorima pristala, što je dovelo do Trumpove reakcije.
Iako je kineska Vlada objavila da se njena pregovaračka ekipa priprema za put u Vašington na nastavak pregovora, ulagači više nijesu tako sigurni da će trgovinski dogovor biti postignut tako skoro.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u industrijskom i tehnološkom, koji su najosjetljivi na trgovinska pitanja.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,63 odsto na 7.260 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,58 odsto na 12.092 boda, a pariski CAC 1,6 odsto na 5.395 bodova.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...