fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOzbiljno razmotriti radnička pitanja zaposlenih u KAP-u

Ozbiljno razmotriti radnička pitanja zaposlenih u KAP-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalna organizacija Kombinata aluminijuma (KAP) pozvala je poslanike da ozbiljno razmotre radnička pitanja i isprave višegodišnje nepravde, dok je glavni menadžer te fabrike, Nebojša Dožić, saopštio da ništa u toj kompaniji nije urađeno mimo zakona.

Predsjednica Sindikalne organizacije KAP-a, Sandra Obradović, kazala je da je u KAP-u otvoren stečaj 2013. godine, pri čemu su zaposleni osam godina lišeni svih radnih prava, kao i korišćenja godišnjih odmora.

“Zaposleni su imali po šest dana plaćenog odmora i od prošle godine imaju pravo na 12 plaćenih dana. Međutim, uskraćeno im je pravo na sindikalno organizovanje, a ljekarski pregledi su počeli nakon sedam godina”, kazala je Obradović na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Ona je pozvala poslanike i predstavnike Vlade da ozbiljno razmotre ta pitanja i da urade sve da se te višegodišnje nepravde isprave.

Obradović je dodala da beneficirani radni staž nije uplaćen, a da jedino pravo zaposleni imaju na zaradu i naknadu zarade.

“Nikad sindikat KAP-a nije pomenuo zaradu, je li velika ili mala, niti se požalio na neredovnost. Međutim, svugdje se mora dozvoliti pravo na godišnji odmor i sindikalno organizovanje. Zašto su ovi propisi bili iznad stečajne uprave i menadžmenta KAP-a? Ostaviću vama da procijenite”, navela je Obradović.

Stečajni upravnik KAP-a u stečaju, Veselin Perišić, kazao je da se nad KAP-om otvorio stečaj i da se stečajni postupak sprovodi kroz Zakon o stečaju, koji je usklađen sa svim EU direktivama.

“Stečajni postupak je sudski postupak jer ga sprovodi Privredni sud po službenoj dužnosti i povjerioci i svi zaposleni, koji imaju pravni interes, uživaju po Zakonu o stečaju određenu pravnu zaštitu”, naveo je Perišić.

On je kazao da, kada se otvori stečaj, prestaje radni odnos, odnosno otkazuju se svi ugovori o radu po sili zakona.

“To nije radno pravni odnos, nego radno angažujete lice, određujete mu naknadu, morate platiti poreze i doprinose i nijedno drugo pravo nema. Je li to srećno zakonsko rješenje ili nije, ne ulazim u to. Moje je da zakon primjenjujem, ne da ga kritikujem”, rekao je Perišić.

On je podsjetio da je KAP zatečen u lošem stanju i da sada ta fabrika ne liči na onu u koju je prvi put ušao.

“Mnogo je uloženo, a sigurno je da može uvijek bolje. Međutim, KAP je postao značajan izvoznik, u kojem su prilično solidne zarade. Prosječna plata je 782 EUR”, dodao je Perišić.

Prethodno je na sjednici vlasnik KAP-a, Veselin Pejović, najavio da će sjutra otpustiti 600 zaposlenih u toj kompaniji, što će državu koštati oko deset miliona EUR, koliko će biti neophodno za isplatu otpremnina.

On je na sjednici kazao da je, umjesto da preduzeće širi i razvija, odlučio da krene u potpuno suprotnom smjeru.

Glavni menadžer KAP-a Nebojša Dožić, kazao je da je jedini zaposleni u KAP-u.

“Ne znam jeste li svjesni do čega smo doveli činjenjem ili nečinjenjem. Dolazimo do gašenja KAP-a”, rekao je Dožić.

On je naveo da se u KAP-u ništa nije napravilo mimo zakona, niti je ičije pravo ugroženo.

“Odnos Pejovića prema meni i svim radnicima malo je reći korektan, a uslovi u KAP-u su bolji nego u bilo kojoj kompaniji u Crnoj Gori”, kazao je Dožić.

Prema njegovim riječima, Uniprom je kupio imovinu KAP-a u stečaju u zakonskom postupku, a poslodavac do danas nije ispunio obaveze, zbog čega stečaj još traje. Taj stečaj je najviše štete donio Unipromu.

“Na početku stečaja plata je bila 470 EUR, bez bilo kakvih drugih prava, bolovanja radnika, slobodnog dana, u skladu sa zakonom. Postepeno smo poboljšavali uslove, a sada je prosječna zarada 800 EUR, a plaćaju se puni porezi i dopronosi. Samo desetak ljudi ima platu manju od 400 EUR”, naveo je Dožić.

On je dodao da je sve urađeno u dogovoru sa radnicima i da je njihov zahtjev bio da se ne ide u povećanje slobodnih radnih dana, već da se povećavaju zarade.

Dožić je rekao da prisutni predstavnici radnika nijesu reprezentativni.

“Zato sam vas pozvao da posjetite KAP, kako bi razgovarali sa drugim radnicima”, kazao je Dožić.

Bivši radnik KAP-a, Miroslav Jović, kazao je da mu je oduzeto radno mjesto zavarivača.

“Početkom decembra prošle godine dolazimo do spoznaje da imamo pravo na odmore koje nijesmo koristili svih ovih godina. Pokrenuli smo spor, što rezultira otkazom Milojku Dujoviću i meni”, naveo je Jović.

On je kazao da su povrijeđena njihova ljudska prava, diskriminisani su u odnosu na sve radnike u Crnoj Gori, a imaju i neriješeno pitanje u vezi sa beneficiranom radnim stažom.

“Niko nije vodio računa o nama, pod stalnim smo pritiscima i prijetnjama. Prodaju nam priču godinama da nemamo pravo ni na šta, a uredbom nam kradu godišnje odmore”, rekao je Jović i pozvao članove Komisije da sve provjere.

Radnik Radoman Minić poručio je Dožiću da je teško ispratiti koga predstavlja, ali da radnici znaju protiv koga radi.

„Radite protiv interesa radnika, a za interes krupnog kapitala. Kako ste dobili stan, a imate riješeno stambeno pitanje, ko vam je dodijelio stan? Ja sumnjam da su kriminalne radnje u pitanju. Vi, takvi menadžeri, ste ubice radničke klase u Crnoj Gori“, rekao je Minić koji je 25 godina proveo u procesu proizvodnje.

On je rekao da se razbolio nakon rada u KAP-u, jer uslovi rada nijesu bili zadovoljavajući.

Minić tvrdi i da od 2006. godine u KAP-u nije uplaćivan beneficirani radni staž.

„Ne plaćate ni doprinose. Dugujete doprinose od 2005. godine za svakog radnika“, poručio je Minić i dodao da se svakog dana terorišu radnici KAP-a.

Dožić smatra da benficirani radni staž treba da plati država i da je 25. janaura tražio sastanak sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, ali da odgovor nije dobio.

On je rekao da niko ne pita kako menadžment uspijeva da šest i po godina održi KAP.

Proces rada je, kako je naveo, dodatno otežan zbog koronavirusa, jer su veće grupe radnika često odsutne.

„Cijena alumnijuma došla je u jednom mjesecu do istorijskog minimima i imali smo gubitak u tom mjesecu dva miliona. Pita li neko koja nam je cijena“, rekao je Dožić.

On je saopštio da je Pejović, odlukom da otpusti 600 radnika, samo sebi napravio štetu.

„KAP je opstao zahvaljujuću Unipromu. Prema radnicima su se ophodili sa najvećim mogućim poštovanjem i sve u KAP-u je urađeno po zakonu“, tvrdi Dožić.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP), Dragan Bojović, kazao je da je KAP, kroz stečaj prodat Unipromu za 28 miliona EUR, ali da je ta cijena raznim poravnanjima smanjena za deset miliona.

„U međuvremenu je Uniprom u sekundarne sirovine izrezao fabriku glinice i pola pogona elektrolize i na taj način zaradio oko 15 miliona EUR“, tvrdi Bojović.

On je rekao i da je od radnika KAP-a, koji kriju svoje ime zbog straha da će ostati bez posla, dobio informacije da plate nijesu porasle onako kako Dožić navodi.

„Stečaj traje skoro osam godina, pa kakav je to odnos prema radnicima“, pitao je Bojović.

Komisija je odlučila da zaključke u vezi rasprave o KAP-u donese na nekoj od narednih sjednica.

Najčitanije