fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad na Wall Streetu

Oštar pad na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjavaju rast prinosa na obveznice, visok nivo inflacije, predstojeće povećanje poreza i neizvjesni pregovori u Vašingtonu o zaduživanju države.

Dow Jones skliznuo je 569 bodova ili 1,63 odsto, na 34.299 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,04 odsto, na 4.352 poena, a Nasdaq indeks 2,83 odsto, na 14.546 bodova.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a porasle su samo u energetskom, prenosi SEEbiz.

Najviše su pali komunikacioni i tehnološki sektor, pri čemu su pod snažnim pritiskom bile dionice tehnoloških divova, kao što su Microsofta, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

To je posljedica, među ostalim, rasta prinosa na državne obveznice na najviše nivoe od juna jer se očekuje da će inflacija ostati visoka, što bi moglo natjerati američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Ministarka finansija Janet Yellen kazala je da procjenjuje da će na kraju ove godine inflacija iznositi blizu četiri odsto i upozorila zastupnike u Kongresu da bi, ako se ne dogovore o nivou zaduživanja države, moglo doći do zatvaranja javnih službi, što bi ozbiljno naštetilo ekonomiji.

U Kongresu se vode pregovori o predlogu budžetskog paketa, a raspravlja se, među ostalim, o povećanju poreza i nivou zaduživanja savezne države.

Republikanci se protive mnogim predlozima vladajućih demokrata, pa bi pregovori mogli potrajati.

Sklonost ulagača prema riziku smanjena je i zbog toga što uskoro počinje smanjivanje monetarnih podsticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju ekonomiju i finansijska tržišta.

Prošle sedmice su čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupovinu obveznica moglo započeti u novembru, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već naredne godine, prije nego što se procjenjivalo.

Nakon pada, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su najvećeg mjesečnog gubitka od septembra prošle godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 odsto, na 7.028 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,09 odsto, na 15.248 bodova, a pariski CAC 2,17 odsto, na 6.506 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije