fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimizam zbog trgovinskih pregovora podigao cijene

Optimizam zbog trgovinskih pregovora podigao cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 60 USD, podstaknute produženjem pregovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, koji potpiruju očekivanja da bi dvije vodeće svjetske ekonomije mogle riješiti trgovinski sukob.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,14 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,86 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,06 USD višoj cijeni od 50,84 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su optimistični zbog pregovora SAD-a i Kine o trgovinskom sporu, koji su se neočekivano produžili i na treći dan, uslijed znaka napretka u pitanjima poput kineske kupovine američkih poljoprivrednih dobara i energetskih proizvoda i proširenog američkog pristupa kineskom tržištu.

“Razgovori s Kinom teku jako dobro”, rekao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru, bez dodatnih pojašnjenja.

Kineski državni list China Daily objavio je da Peking želi da riješi trgovinski spor sa SAD-om, ali da sporazum mora uključivati kompromise obje strane.

Kinesko-američki trgovinski spor prouzrokovao je poremećaj u trgovinskoj razmjeni kroz carine koje su obuhvatile proizvode ukupne vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara. Strahuje se i da bi mogao zaustaviti rast svjetske ekonomije.

Svjetska je banka je procijenila da će globalni ekonomski rast usporiti u ovoj godini na 2,9 odsto, s prošlogodišnjih tri odsto, a među razlozima izdvojili su trgovinske napetosti. Stoga je napredak u kinesko-američkim trgovinskim pregovorima donio dašak optimizma.

“Nakon groznog decembra za tržišta rizičnih sirovina, nafta ponovo hvata pozitivne vibracije”, konstatovao je Stephen Innes iz singapurske savjetodavne kompanije Oanda.

Podršku im pruža i sporazum vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom o smanjenju snabdijevanja od početka ove godine za 1,2 miliona barela dnevno.

Njihova nastojanja ometa povećanje američke proizvodnje, glavni uzrok viška u snabdijevanju u proteklih nekoliko godina. U prošloj godini američka proizvodnja se povećala za oko dva miliona barela dnevno, na rekordnih 11,7 miliona barela dnevno, što je SAD-u donijelo poziciju vodećeg proizvođača u svijetu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 56,11 USD, što znači da je pala 32 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije