fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje

Oprezno trgovanje

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nijesu sigurni da ima razloga za dalju kupovinu dionica, nakon snažnog rasta njihovih cijena u prethodna dva dana.

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto na 30.273 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 odsto na 3.783 poena, a Nasdaq indeks 0,25 odsto na 11.148 bodova, prenosi Hina.

Nakon što su u prethodna dva dana Dow Jones i S&P 500 zabilježili najveći dvodnevni skok od aprila 2020. godine, tržište se u srijedu smirilo.

Ulagači su oprezni, na šta ukazuje manji obim trgovanja. Vlasnika su zamijenile 10,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

Prethodnih je dana na tržištu prevladalo mišljenje da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

No, u srijedu je predsjednica ogranka Fed-a u San Francisku, Mary Daly, kazala da inflacija predstavlja problem i da centralna banka ostaje pri svojoj politici.

„Put je jasan – podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vrijeme. Predani smo tome da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to doista i ne postignemo”, kazala je Daly.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena.

A da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati oko najviših vrijednosti u istoriji, pokazuju podaci sa i dalje snažnog tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP objabila je da je u septembru broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 208 hiljada, nešto više nego što se očekivalo.

Snažna potražnja za radnicima nagovještava da će se pritisak na rast plata, a time i potrošnje, te inflacije, nastaviti.

Zbog toga će u fokusu ulagača biti službeni izvještaj vlade o zapošljavanju u proteklom mjesecu, koji bi mogao značajno da utiče na smjer tržišta.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 odsto na 7.052 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,21 odsto na 12.517 poena, a pariski CAC 0,9 odsto na 5.985 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije