fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOPEC-ova najava zadržala cijene nafte iznad 72 USD

OPEC-ova najava zadržala cijene nafte iznad 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 72 USD nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) najavila da će vjerovatno nastaviti da ograničava snabdijevanje i u drugoj polovini godine.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,31 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, od 62,66 USD.

Ministri vodećih proizvođača sastali su se prošlog vikenda u Saudijskoj Arabiji kako bi razmotrili sprovođenje sporazuma o ograničenju snabdijevanja.

Konkretne preporuke za predstojeći period nijesu objavljene, već je odluka odgođena do junskog redovnog sastanka OPEC-a i njegovih partnera u Beču.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su krajem prošle godine da smanje proizvodnju u prvoj polovini ove godine za 1,2 miliona barela dnevno kako bi spriječili povećanje zaliha i pad cijena.

Članice OPEC-a i njihovi partneri saglasni su sa nastavkom “nježnog” smanjenja snabdijevanja, pri čemu će se voditi računa o podmirivanju potreba “krhkog tržišta”, objavio je u nedjelju saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrouei prethodno je novinarima rekao da su proizvođači u stanju da nadoknade eventualni manjak na tržištu, dodajući da ublažavanje dogovora o ograničenju snabdijevanja ne bi bilo ispravna odluka.

OPEC-ovi podaci pokazuju da zalihe nafte u razvijenim ekonomijama rastu za 3,3 miliona barela mjesečno, premašivši petogodišnji prosjek za 22,8 miliona barela.

Upravo je približavanje tom prosjeku bilo cilj koordiniranog smanjenja snabdijevanja.

Analitičar UBS-a, Giovanni Staunovo, kazao je da iako se izričito ne spominje u saopštenju sa sastanka, nepoznanica u vidu izgubljenih iranskih i venecuelanskih barela zbog američkih sankcija vjerovatno je glavni razlog što grupa nastavlja “sa ograničenjem snabdijevanja.

Cijene podupire i zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Teheranu da bi oružani sukob bio “službeni kraj” Irana, a Saudijska Arabija saopštila je da je spremna da odgovori “svim snagama” i da je na Iranu da izbjegne rat.

Takva retorika nadovezuje se na napade jemenskih Hutija na saudijsku naftnu infrastrukturu i na ispaljivanje projektila na bagdadsku “Zelenu zonu”, koji je eksplodirao u blizini američke ambasade.

Podršku cijenama nafte pružili su i podaci američke specijalizirane kompanije Baker Hughes General Electric, koji su pokazali da su američki proizvođači u prošloj sedmici neto zatvorili tri bušotinska postrojenja.

“Time se njihov broj spustio na najniži nivo od marta prošle godine”, saopštio je u petak Baker Hughes General Electric.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 72,57 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...