fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOhrabrujuće ekonomske prognoze podigle cijene nafte

Ohrabrujuće ekonomske prognoze podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 68 USD, podstaknute prognozom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o oporavku svjetske ekonomije od koronakrize i kontinuiranim ograničenjem snabdijevanja iz vodećih proizvođača.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 34 centa na 67,86 USD, a na američkom 51 cent na 64,52 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se fokusirali na prognozu OECD-a o oporavku ekonomije od koronakrize.

Svjetska privreda bi trebalo da u ovoj godini poraste 5,6 odsto a u sljedećoj četiri odsto, objavio je OECD u preliminarnim prognozama. Do sada su za ovu godinu predviđali 4,2-odstotni rast.

“Malo stvari može poboljšati raspoloženje na tržištu više od podignute procjene ekonomskog oporavka nakon koronakrize”, zaključio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Cijene je podstakla i odluka vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da će i u aprilu smanjivati proizvodnju u gotovo nepromijenjenom obimu.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Fajsal bin Farhan Al Saud rekao je da Saudijska Arabija i Rusija žele “poštene” cijene nafte i najavio nastavak saradnje u okviru grupe OPEC+.

U sklopu te saradnje, Saudijska Arabija se dobrovoljno obavezala da smanji proizvodnju za milion barela dnevno u februaru i martu, ali njen izvoz, prema podacima dvije kompanije koje su ga pratile, sugeriše manji pad u drugom mjesecu.

Značajniji rast cijena spriječila je smanjena nabavka najvećih uvoznika Kine i Indije, s obzirom na trenutno visoke cijene. Dvije zemlje odlučile su da pričekaju da se na tržište vrate iranski bareli.

Kočnica cijenama bio je i skok američkih zaliha sirove nafte prošle sedmice, 12,8 miliona barela, prema izvorima u trgovini koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari su očekivali rast od 800 hiljada barela.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 66,38 USD, što znači da je pala 1,79 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...