fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdluka o stupanju u štrajk opravdana

Odluka o stupanju u štrajk opravdana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati su u ogromnoj mjeri podržali odluku o početku štrajka, saopštio je predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović i dodao da je ona opravdana.

On je u Jutarnjem prgramu RTCG kazao da se nada da će Vlada shvatiti težinu situacije i da će u razgovorima ipak uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja.

Begović je poručio i da Vlada mora pokazati određenu dozu saradnje, prenosi portal RTCG.

“Smatramo da su naši razlozi opravdani i da je to jedan od načina kako bi ostvarili svoje pravo koje nam je zagarantovano Ustavom i zakonom”, kazao je Begović.

Nevjerovatno je, kako je naveo, da advokati mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge.

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada djelimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

On je kazao i da advokati ne prometuju usluge i proizvode, nego pružaju pravnu pomoć.

Begović je naveo i da je to prvi štrajk advokata u istoriji advokatske profesije u Crnoj Gori.

“Svjesni smo težine situacije, ali je to bio jedini način da sačuvamo ustavnost, zakonitost i samostalnost advokature. Ja se nadam da će i predstvanici Vlade shvatiti težinu situacije i da ćemo u razgovorima ipak uspjeti da dođemo do zajedničkog rješenja”, kazao je Begović.

On je dodao da se nada da nijedna advokatska kancelarija neće prekršiti odluku Komore.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine. Primjena je, nakon jednogodišnjeg odlaganja, počela od 1. januara, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ta djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

“Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima”, piše u uputstvu.

Najčitanije

Spaić otputovao na SP u Kobeu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijac Miloš Spaić i njegov trener Veljko Čegar otputovali su...
uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Inflacija 5,4 odsto