fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd prodaje goriva na mjesečnom nivou 600 hiljada EUR

Od prodaje goriva na mjesečnom nivou 600 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Petrobart MNE, čiji je direktor bivši pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić, ostvaruje enormne prihode od prodaje goriva kineskoj kompaniji China Roar and Bridge Corporation (CRBC), koja je angažovana na gradnji autoputa Bar–Boljare, piše Dan.

Kompanija mjesečno od prodaje goriva Kinezima zaradi oko 600 hiljada EUR, što je na godišnjem nivou oko 7,2 miliona EUR.

“Kompaniji CRBC mjesečno prodajemo oko 20 kamiona goriva i na mjesečnom nivou fakturišemo oko 600 hiljada EUR. Nekada je taj iznos nešto veći, a nekada manji, zavisno od mjeseca. To je iznos sa porezom na dodatu vrijednost (PDV ) i akcizom. Zbog Zakona o autoputu država nam vraća PDV”, rekao je Pavličić.

Pavličić je bio i član Ekspertsko-pregovaračkog tima za autoput, koji je sa kineskom kompanijom CRBC dogovorio izgradnju prioritetne dionice puta Smokovac–Mateševo.

On je u julu ove godine za Dan kazao da ne vidi konflikt interesa u tome što je sada direktor firme koja je dobavljač goriva za potrebe gradnje autoputa, jer je, kako je rekao, funkciju u Vladi napustio prije izbora firmi koje učestvuju u radovima.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kompanija Petrobart MNE registrovana je 16. jula 2015, a izgradnja autoputa je počela 11. maja iste godine.

Paralelno je u Podgorici registrovana i kompanija Petrobart, kao dio stranog društva, odnosno kćerka firma Petrobart kompanije iz Beograda, u kojoj je prije nekoliko mjeseci pokrenut stečajni postupak.

Podgorička kćerka firma Petrobart ugašena je u februaru ove godine.

“Posao smo prebacili na crnogorsku kompaniju Petrobart MNE, kako bismo plaćali akcizu, jer je do tada plaćala kineska kompanija CRBC, prilikom uvoza. Tražili su da mi to obavljamo, tako da smo osnovali kompaniju kako bi taj posao olakšali Kinezima. Tako da sada mi plaćamo akcizu kada roba uđe u Crnu Goru”, rekao je Pavličić.

Pavličić je funkciju u Vladi napustio 20. novembra 2014. godine. Prethodno je do januara 2013. godine pokrivao funkciju pomoćnika ministra finansija za budžet.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije