fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObraćanje banci mejlom ili telefonom

Obraćanje banci mejlom ili telefonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klijent se za korišćenje moratorijuma, kojim se odlaže obaveza plaćanja kredita, mora obratiti banci elektronskim putem, a telefonom građani koji nemaju tu mogućnost, saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Na sastanku predstavnika svih banaka i tima Centralne banke (CBCG), na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, saopšteno je da se tu prevashodno mislilo na penzionere.

“Molimo građane da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije, kako bismo se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i svih nas”, navodi se u saopštenju UBCG.

Mjere definisane odlukom u cilju pojašnjenja odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja koronavirusa na finansijski sistem, odnosno privredu i stanovništvo Crne Gore primjenjivaće se od ponedjeljka.

“Pojašnjenja su pravila korištenja moratorijuma koji može da traje do 90 dana, gdje se odlaganje obaveza može uraditi i za preduzeća i građane, gdje se podrazumijevaju i kartični poslovi”, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su kazali da je bitno da su banke obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko i mobilno bankarstvo.

“CBCG je smanjila provizije bankama ukoliko se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac. Mjere su u skladu sa ciljem izbjegavanja odlaska u banku i time se izbjegava izloženost kontaminaciji koronavirusom koji je izazvao pandemiju, što znači da je vrlo prenosiv”, rekli su iz UBCG.

Na sastanku su razmijenjena operativna saznanja i spremnost svih banaka iz sistema i vrlo je jasno da sve banke mogu vrlo kvalitetno da odgovore u ovim zahtjevnim vremenima.

“Likvidnost banaka na nivou sistema je preko milijardu EUR, obavezna rezerva banaka koja se drži kod CBCG iznosi 256 miliona EUR, sama CBCG raspolaže sa značajnim sredstvima”, dodaje se u saopštenju.

Dodatno, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je opredijelio kreditnu podršku za jugoistočnu Evropu u iznosu od milijardu EUR, u cilju podrške preduzetnicima, energetskom sektoru, malim i srednjim preduzećima i trgovinama.

“Pandemiju niko nije mogao predvidjeti, ali zadesila nas je u trenutku vrlo kvalitetne pozicioniranosti svih banaka kako u kapitalizovanosti, nivou solventnosti, likvidnosti, a shodno prethodnim i najvećom dobiti banaka od preko 50 miliona EUR na kraju prošle godine”, rekli su iz UBCG.

Banke pokrivaju preko 90 odsto finansijskih usluga u Crnoj Gori, čime su banke zamajac razvoja, ali i podrška u kriznim vremenima.

Najčitanije