fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljen javni poziv za mjeru 1 u okviru IPARD II programa

Objavljen javni poziv za mjeru 1 u okviru IPARD II programa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je danas javni poziv za mjeru 1 u okviru IPARD II programa.

Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

Rok za podnošenje zahtjeva je do 28. aprila.

“Ta mjera je namjenjena podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unapređenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa standardima Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podržavaju se investicije u mljekarstvu, govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, svinjarstvu, živinarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, ratarstvu, uzgoju gljiva, pečuraka, aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvu, maslinarstvu, pčelarstvu, ribarstvu i akvakulturi.

“Podržava se izgradnja i/ili rekonstrukcija objekata, nabavka namjenske opreme i mehanizacije, investicije u sisteme za navodnjavanje, nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u poboljšanje zemljišta”, objasnili su iz Ministarstva.

Detaljnije o investicijama koje se podržavaju može se pronaći u listi prihvatljivih troškova, koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPARD II).

Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada EUR do 500 hiljada EUR.

Iznos podrške je do 60 odsto od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, osim 65 odsto za ulaganja mladih farmera (do 40 godina starosti u vrijeme donošenja odluke o podršci) i 70 odsto prihvatljivih troškova za ulaganja koja sprovode poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima – iznad 600 metara nadmorske visine.

Dodatnih deset odsto može se dodijeliti ulaganjima u skladištenje tečnog stajnjaka u cilju zaštite životne sredine samo za taj dio investicije.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu se preuzeti sa internet stranica Ministarstva, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

Više informacija zainteresovani mogu pronaći na linku https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-mjeru-1-u-okviru-ipard-ii-programa

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte