fbpx
NaslovnicaGlavna vijestObezbijediti stabilno i predvidljivo okruženje za investitore

Obezbijediti stabilno i predvidljivo okruženje za investitore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Napredak u sprovođenju reformi i obezbjeđivanje političke stabilnosti su neki od izazova za novu vladu kako bi se obezbijedilo stabilno i predvidljivo okruženje za privlačenje investitora, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Addiko banke, Christoph Schoen.

On je, komentarišući investicioni ambijent u Crnoj Gori, kazao da smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina usporavanje reformi i neke izazove kada je u pitanju politička stabilnost.

“To nije dobro okruženje za investitore. Oni traže stabilnost i predvidljivost. I mislim da u tom pogledu nova vlada ima neke izazove pred sobom kako bi obezbijedila stabilno i predvidljivo okruženje za privlačenje investitora”, rekao je Schoen u intervjuu agenciji Mina-business.

On je, govoreći o perspektivi Crne Gore i ključnim izazovima, kazao da su protekle godine bile teške, ali da se isto mora priznati da je Crna Gora u procesu demokratske transformacije.

“Mislim da je to dobar i ohrabrujući znak da se ova transformacija realizuje na miran način”, smatra Schoen.

On je naveo da je, ipak, napredak u pristupanju EU usporen.

“Nadam se da ćemo sa novom vladom ponovo imati malo vjetra u leđa u smislu sprovođenja reformi, te dati signale investitorima i građanima da vlada uzima EU pristupanje ozbiljno i da vidimo napredak”, rekao je Schoen.

To je, kako smatra, izuzetno važno za privlačenje stranih investitora i podsticanje privrede uopšte.

Schoen je, komentarišući bankarski sektor u Crnoj Gori, kazao da je on tokom posljednjih godina pokazao visoku otpornost.

“Covid kriza, a takođe i rat između Rusije i Ukrajine donijeli su ogromne izazove bankarskom sektoru i cjelokupnoj ekonomiji. I zajedno sa Centralnom bankom i mjerama koje su preduzete, mislim da je bankarski sektor veoma dobro poslovao i podržao privredu u ovoj teškoj situaciji”, naveo je Schoen.

On je rekao da trenutno imamo veoma povoljnu situaciju kada je riječ o likvidnosti na tržištu.

“Dosta sredstava stiže, posebno iz Rusije i Ukrajine. Sada će pitanje biti da li će ta sredstva ostati u zemlji, da li ćemo u zemlji naći atraktivne projekte i mogućnosti za ulaganja ili će ona ponovo otići iz zemlje, što se nadam da se neće desiti”, kazao je Schoen.

Na pitanje o očekivanjima u vezi sa kamatnim stopama, Schoen je odgovorio da je to posljedica trenutne ekonomske situacije u Evropi.

“Inflacija je i dalje veoma visoka u značajnim djelovima Evrope i Euribor se i dalje povećava. Kako će se to dalje razvijati, ne mogu da predvidim, i u Crnoj Gori vidimo visok nivo inflacije, koja nažalost jako pogađa građane i ovu situaciju pažljivo posmatramo”, naveo je Schoen.

On smatra da je bankarski sektor spreman da shodno tome reaguje i dalje.
“Da li će kamate i dalje rasti ili ne, u ovom trenutku je zaista teško predvidjeti”, dodao je Schoen.

Schoen je kazao da su prije sedam godina, kada su lansirali Addiko brend, krenuli na put promjene od univerzalne ka specijalizovanoj banci.

“Nastojimo da postanemo broj jedan na tržištu u pogledu potrošačkog i kreditiranja malih i srednjih preduzeća”, rekao je Schoen.

On je podsjetio da su prošle godine ostvarili najbolji rezultat u istoriji banke, sa 3,9 miliona EUR neto dobiti.

“Pored toga, i drugi finansijski pokazatelji govore da strategija veoma dobro funkcioniše, da smo stekli povjerenje na tržištu i da smo se svojom specijalizovanom ulogom pozicionirali kao stabilan dio bankarskog sektora”, dodao je Schoen.

On u ovom trenutku nije mogao još da precizira kakvi su poslovni rezultati banke na kraju prvog polugodišta ove godine, mada je banka u prvom kvartalu ostvarila profit od 1,5 miliona EUR.
“Neto profit nije jedini pokazatelj koji posmatramo, tako da još uvijek ne mogu reći kakvi su polugodišnji rezultati banke, ali smo uvjereni da ćemo imati uspješnu godinu. Fokusiramo se na mnoge pokazatelje koji dokazuju da poslovni model funkcioniše, kao što su rastuća baza klijenata i koeficijenti likvidnosti i rizika.

Dakle, neto profit sam po sebi nije jedini indikator koji određuje da li smo uspješni ili ne, ali se nadamo uspješnoj i ovoj godini”, naglasio je Schoen.

Addiko banka je prije nešto više od godinu predstavila novi imidž i repozicioniranje banke. Schoen je saopštio da su zadovoljni reakcijom klijenata i time što su prepoznati kao specijalizovana banka.

On je objasnio da u prilog tome idu dva indikatora.

“Na jednoj strani, dostigli smo tržišni udio u novim gotovinskim kreditima od 15 odsto, što je sjajan rezultat s obzirom na veličinu banke. Sa druge strane, uspjeli smo u tome da 80 odsto naših potrošačkih kredita bude generisano putem digitalnih kanala i to je potvrda naših ulaganja u digitalne kanale, kao i da je put kojim smo krenuli ispravan”, poručio je Schoen.

Na pitanje kakvi su planovi kada je riječ o daljem pozicioniranju banke, Schoen je odgovorio da će, kao i u prethodnih nekoliko godina, nastaviti da rade na unapređenju procesa i da ulažu u digitalne kanale, kako bi klijentima pružili najbolje moguće korisničko iskustvo.

“Naš cilj je da pružimo finansijske usluge u našim ključnim segmentima – potrošačkom i kreditiranju malih i srednjih preduzeća, gdje god i kad god je to našim klijentima potrebno. I ka tim ciljevima stremimo”, zaključio je Schoen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije