fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSNP: Rudnik u Mojkovcu bi značio devastaciju prirodnih resursa

SNP: Rudnik u Mojkovcu bi značio devastaciju prirodnih resursa

Mojkovac, (MINA-BUSINESS) – Razvoj Mojkovca ne treba da se bazira na najavi investicija u rudnik olova i cinka Brskovo, jer bi to značilo devastaciju prirodnih resursa i pravljenje nove ekološke bombe na sjeveru, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

“Pamte mojkovačke generacije zla i bolesti koje im je bivše jalovište nanijelo, a ovih dana se navršava deset godina od sanacije te ekološke bombe u našem gradu. Umjesto da to slavimo, mi se ponovo bojimo da li će se novim rudnikom trajno uništiti budućnost Mojkovca”, navodi se u saopštenju mojkovačkog SNP-a.

Iz te partije su rekli da se to sve dešava u srcu planinskih vijenaca Bjelasice, u dvorištu nacionalnog parka Biogradska gora i u pritokama i samim tim koritu rijeke Tare.

“Svi podaci i istraživanja idu u prilog tome da bi novi rudnik u najboljem slučaju mogao raditi maksimalno deset godina, pa se pitamo vrijedi li to kada su Mojkovčanima još svježe uspomene na oboljele od kancera, posebno pluća, na bronhitis kod svakog drugog djeteta, na prašinu i neprijatne mirise koji su bili svakodnevica”, rekli su iz SNP-a.

Oni su kazali da pamte i popuštanje brana jalovišta i pitaju se kada bi i ta nova popustila i sve uništila, posebno imajući u vidu sve češća klizišta, zemljotrese i ostale prirodne nepogode.

“U Mojkovcu je bilo najavljeno i otvaranje zatvora i zaposlenje za oko 200 ljudi, pa onda i skijališta Žarski, a sada su svi ti projekti na čekanju, pa skrećemo pažnju da su radna mjesta potrebna, ali sva bogatstva ovoga svijeta ne vrijede narušenog zdravlja građana i uništene životne sredine”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

sjednica Vlade, 18. april 2024.

Vlada ponovo razriješila Kurtija

Podgorica, (MINA) - Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila generalnog inspektora u Agenciji...