fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordni nivoi S&P 500 i Dow Jonesa

Novi rekordni nivoi S&P 500 i Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom, bankarskom i energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 246 bodova ili 0,68 odsto, na 36.585 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 odsto, na 4.796 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto, na 15.832 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica Tesle i Applea, prenosi SEEbiz.

Cijena Tesle skočila je 13,5 odsto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o većem broju isporuka u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu nego što su analitičari očekivali.

Cijena Applea porasla je 2,5 odsto, a u jednom trenutku je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva premašila i tri biliona USD, što dosad nije uspjelo niti jednoj kompaniji.

Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena nafte, kao i u bankarskom sektoru jer se očekuje da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Analitičari kažu da podršku tržištu pružaju i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa, stoga tržište raste uprkos sve većem broju novozaraženih.

Tako je prvi dan trgovanja na Wall Streetu u ovoj godini počeo daljnjim rastom indeksa, nakon što je prošle godine S&P 500 porastao 27 odsto, Nasdaq 21,4, a Dow Jones 18,7 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,86 odsto, na 16.020 bodova, a pariski CAC 0,9 odsto, na 7.217 bodova. U Velikoj Britaniji se u ponedjeljak zbog praznika nije radilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...