fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordni nivo Dow Jonesa

Novi rekordni nivo Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu cijena dionica u bankarskom sektoru, dok je S&P 500 skliznuo s najvišeg nivoa u istoriji.

Dow Jones ojačao je 214 bodova ili 0,59 odsto, na 36.799 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,06 odsto, na 4.793 poena, a Nasdaq indeks 1,33 odsto, na 15.622 boda.

Novi rekord Dow Jonesa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru 3,5 odsto, što je njihov najveći dnevni dobitak u godinu, prenosi SEEbiz.

Neki analitičari smatraju da bi finansijske, kao i neke druge vrijednosno orijentisane dionice mogle biti kratkoročni lideri na tržištu jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) kako bi se suzbila inflacija.

Naime, krajem prošle godine Fed je najavio da će u ovoj godini ukinuti program kupovine obveznica, koji je podržavao likvidnost na finansijskim tržištima za vrijeme koronakrize, te da bi u ovoj godini mogao povećati kamate u tri navrata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda biće objavljen danas.

Osim finansijskog, znatno su porasli i drugi sektori osjetljivi na kretanja u ekonomiji, kao što su energetski i industrijski.

S druge strane, pale su cijene dionica nekoliko tehnoloških divova, koje su dan prije snažno porasle.

Tako je cijena Tesle, nakon skoka u ponedjeljak 13,5 odsto, u utorak pala više od četiri odsto.

Zbog toga su, među ostalim, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon znatnog rasta u ponedjeljak.

Premda se očekuje zaoštravanje monetarne politike Feda, tržište je, kažu analitičari, u usponu jer se procjenjuje da su zarade kompanija snažno porasle i u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Podršku tržištu pružaju i tvrdnje da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa, stoga su vijesti o sve većem broju novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u drugom planu.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,63 odsto, na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,82 odsto, na 16.152 poena, a pariski CAC 1,39 odsto, na 7.317 bodova.
Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije