fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekord, kao i Nasdaq indeks, nakon vijesti da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden, postigao dogovor sa Senatom o paketu ulaganja u infrastrukturu.

Dow Jones je ojačao 0,95 odsto na 34.196 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 odsto na 4.266 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 odsto na 14.369 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, između ostalog, rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook, PayPal i Microsoft.

Nakon što je dan prije cijena dionice Tesle skočila više od pet odsto, u četvrtak je porasla dodatnih 3,5 odsto.

Dionice Facebooka i PayPala poskupile su više od jedan odsto, dok je cijena Microsofta porasla 0,5 odsto, pa je tržišna vrijednost tog softverskog diva prvi put premašila nivo od dvije hiljade milijardi USD.

Ulagače je podstakla i vijest da je Biden u četvrtak sa senatorima dogovorio ulaganje od 1,2 biliona USD u infrastrukturne projekte.

Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden tražio, a uključuju 312 milijardi USD ulaganja u transportne projekte, kao što su mostovi i aerodromi, te 266 milijardi u druge projekte, poput ulaganja u vodoprivredni sistem i širokopojasni internet.

Zahvaljujući dosadašnjim velikim fiskalnim podsticajima, u prvom tromjesečju je ekonomija SAD-a porasla po anualiziranoj stopi 6,4 odsto, potvrdili su revidirani podaci, a ulagači se nadaju da će novi paket infrastrukturnih investicija dodatno podržati rast privrede i tržišta dionica.

Ipak, na tržištu ne vlada euforija, na šta ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 9,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11 milijardi.

Oprez ulagača posljedica je zabrinutosti u vezi monetarnih podsticaja, nakon signala iz centralne američke banke da bi zbog jačanja inflatornih pritisaka monetarna politika mogla biti zaoštrena prije nego što se očekivalo.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je više od 13 odsto, a Nasdaq i Dow Jones više od 11 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 odsto na 7.109 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 odsto na 15.589 bodova, a pariski CAC 1,22 odsto na 6.631 bod.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...