fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNovi kriterijumi za uprave državnih firmi

Novi kriterijumi za uprave državnih firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova državna kompanija Montenegro Works (MW) priprema predlog kojim će se definisati proces selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u preduzećima u većinskom vlasništvu države, kazao je njen izvršni direktor Filip Radulović.

Radulović je u intervjuu Vijestima rekao da planiraju i razvrstavanje svih državnih preduzeća u četiri kategorije od čega će zavisiti i njihove moguće privatizacije.

Na pitanje šta je do sada urađeno na formiranju preduzeća MW, koliko ima zaposlenih i da li i koliko ima angažovanih po drugim vrstama ugovora, Radulović je odgovorio da su za manje od tri mjeseca, otkada je kompanija registrovana, počeli niz važnih aktivnosti, a neke i privode kraju.

“Kako bi na pravi način oslikali viziju odnosno ciljeve koje MW ima, pripremili smo strateške smjernice rada, sa planiranim aktivnostima u srednjem roku, i detaljnim planom za period od naredne tri godine. Uporedo sa ovim, analizirali smo međunarodnu praksu kada je u pitanju osnivanje i funkcionisanje sličnih preduzeća u EU, kako bi nam uspješni primjeri bili putokaz za budući rad”, rekao je Radulović.

Značajnu podršku im je, na početku rada, dao Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je kroz tehničku podršku obezbijedio razvoj modela koji će na bazi jasnih kriterijuma omogućiti analizu i ocjenu stanja preduzeća u većinskom vlasništvu države.

“Utvrđeno stanje i strateški pravac razvoja biće osnov za predlaganje mjera Vladi kada je u pitanju upravljanje ovim preduzećima. Posebno bih izdvojio jednu od aktivnosti na kojoj radimo, a za koju očekujemo snažnu podršku. Radi se o definisanju procesa selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u preduzećima u većinskom vlasništvu države. Vjerujemo da u ovom slučaju promjena treba da dolazi odozgo ka dolje, a to počinje od izbora kvalitetnih i stručnih članova odbora – svakog od njih”, rekao je Radulović.

Radulović je dodao da su u MW zaposleni on i finansijski direktor, a s obzirom na zacrtane značajne ciljeve, u toku su konkursi za finansijske analitičare, koji su stručni kadar za reviziju i budžetiranje i planiranje.

Prema njegovim riječima, MW ima za cilj povećanje dugoročne vrijednosti državne imovine, uvođenjem savremenih praksi korporativnog upravljanja, kao i postavljanjem strateških prioriteta i ciljeva za unapređenje operativnih i finansijskih performansi preduzeća u većinskom vlasništvu države.

“Jedan od ciljeva je takođe i povećanje transparentnosti u poslovanju ovih kompanija. Državna preduzeća, osim što imaju veliki strateški značaj za državu, jedan su od najvećih poslodavaca i investitora. Zbog toga će se MW fokusirati na implementaciju najboljih međunarodnih praksi, pažljivo planiranje i odgovarajuće praćenje njihovog poslovanja”, objasnio je Radulović.

Njihove aktivnosti, kako je dodao, imaju za cilj da sve kompanije, u mjeri mogućeg, budu finansijski održive, sposobne da izmiruju svoje obaveze prema svim “stakeholderima”, te da se na taj način smanji njihov fiskalni uticaj na državne finansije, koji se u prethodnom periodu ogledao u isplati “palih” državnih garancija, i da kroz uspješno poslovanje tih sistema omoguće dodatnu korist za budžet, odnosno za investiranje i unapređivanje usluga koje pružaju građanima.

Na pitanje na koji način MW analizira i prati rad državnih kompanija i da li će se savjeti i podrška naplaćivati, Radulović je odgovorio da su u inicijalnoj fazi prikupili i analizirali javno dostupne podatke državnih institucija.

“Za navedene analize u određenoj mjeri oslanjamo se na alate koje smo dobili kroz saradnju sa MMF-om, dok će ovom procesu značajno doprinijeti angažman kolega sa specifičnim znanjem i vještinama iz oblasti revizije, koji se očekuje u narednim sedmicama. Predmet detaljnih analiza će biti finansijski iskazi, revizorski izvještaji kompanija koje su bile u obavezi da ga izrađuju kao i ostala dokumenta od značaja. Svakako, u narednim mjesecima ćemo objaviti detaljan izveštaj o finansijskom stanju svih preduzeća u većinskom vlasništvu države”, saopštio je Radulović.

Dodatno, kako bi MW uspješno sproveo gore navedene planove i aktivnosti, u najkraćem roku je potrebno pripremiti i izmjenu određenih zakona čime bi se i uloga kompanije u odnosima sa ostalim zainteresovanim stranama ojačala.

“Na taj način bi se povećao doprinos MW-a aktivnostima monitoringa, unapređenja korporativnog upravljanja, ostvarenju strateškog razvoja određenih sektora kao i opšteg poboljšanja poslovanja ovih društava”, kazao je Radulović.

On je naveo da se, prema javno dostupnim informacijama, sve kompanije susreću sa određenim izazovima u poslovanju.

“Kod nekih kompanija je jedan od razloga i dugogodišnje neracionalno trošenja resursa, ali je problem sigurno kompleksniji i treba ga posmatrati iz više segmenata. Sa druge strane, imamo ToMontenegro koji je nova, mlada kompanija i ne možemo je porediti sa ostalim koje posluju na našem tržištu već duže vrijeme. Sa druge strane, imamo kompaniju Plantaže, koja je najveći crnogorski brend izvan granica naše države, koja je u nezavidnom položaju najvećim dijelom usljed lošeg upravljanja”, precizirao je Radulović.

Upravo kroz djelovanje MW-a cilj je, kako je objasnio, da se kroz uspostavljanje najboljih praksi korporativnog upravljanja u svim družavnim kompanijama, takve situacije spriječe u budućnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije