fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen

Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen

Pogorica, (MINA-BUSINESS) – Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije (EK) u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za ovu godinu, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorišćena, potvrđeno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva su portalu RTCG kazali da je taj resor u komunikaciji sa Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, kako bi se definisali novi rokovi za trošenje opredijeljenih sredstava.

“Sprovedene su značajne pripremne aktivnosti kako bi što spremnije dočekali implementaciju navedenih programa u narednoj godini. Vjerujemo da ćemo nakon usaglašavanja novog vremenskog plana sa Delegacijom EU u Crnoj Gori za veoma kratko vrijeme krenuti u konkretnu implementaciju“, saopštili su iz resornog ministarstva na čijem je čelu Saša Mujović.

Budžet od 13 miliona EUR je opredijeljen za implementaciju mjere koja se odnosi na unapređenje energetske efikasnosti, a okviru koje je planirana realizacija tri programa namijenjena građanima/pravnim licima, sektoru turizma i industriji.

Prednost je data ovim projektima upravo iz razloga što je energetska efikasnost prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene.

“Za program unapređenja energetske efikasnosti namijenjen građanima/pravnim licima planiran je budžet od oko osam miliona EUR. U okviru ovog programa krajnjim korisnicima će biti pružena podrška u vidu subvencija, na implementaciji mjera energetske efikasnosti u svojim objektima, po uzoru na programe koje je u prethodnom periodu sprovodilo resorno ministarstvo (Energetski efikasan dom, Energy Wood)”, rekli su iz Ministarstva.

Plan je da realizaciju ovog projekta koordinira Ministarstvo energetike i rudarstva, a da implementaciono tijelo bude Eko fond.

“Uz podršku UNDP-a pripremljen je koncept programa zajedno sa modelom finansiranja, a planirano je da se kapaciteti Eko fonda dodatno ojačaju za sprovođenje ove vrste programa“, kazali su iz Ministarstva.

Program unapređenja energetske efikasnosti u turizmu imaće budžet od oko 3,5 miliona EUR.

“Program ima za cilj da pruži podršku turističkim preduzećima (hoteli) da primijene efikasna rešenja i tehnologije u cilju racionalizacije potrošnje energije i smanjenja operativnih troškova. A program unapređenja energetske efikasnosti u industriji biće sa budžetom oko 1,5 milion EUR. Program ima za cilj uspostavljanje mehanizma finansijske podrške za uvođenje inovativnih rješenja i tehnologija koje će dovesti do poboljšanja energetske efikasnosti privrednih subjekata u prerađivačkoj industriji, modernizacije proizvodnih procesa, unapređenja inovativnih kapaciteta i smanjenja potrošnje energije“, naveli su iz Ministarstva.

Osim za unapređenje energetske efikasnosti, direktna budžetska podrška EK Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize je predviđena i kroz mjere pomoći penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom usljed rasta cijene električne energije i energenata i rekonstukciju, odnosno adaptaciju rezervoara u Baru u svojini države, sa namjenom skladištenja obaveznih rezervi naftnih derivata.

Tu je i nabavka obaveznih rezervi i izdatak uslovljen obavezom dvogodišnjeg održavanja softverskih sistema koji omogućavaju implementaciju tržišta “dan unaprijed” u Crnoj Gori, ali i za nabavku Market Management Systema (MMS), koji bi omogućio razmjenu podataka operaterima distributivnog sistema

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte