fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiža cijena stana u novogradnji

Niža cijena stana u novogradnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 876 EUR i manja je 21,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazali su podaci Monstata.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori bila je 12,4 odsto manja u odnosu na drugi kvartal”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da je direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu imalo učešće prosječne cijene kvadrata stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranom kvartalu bilo značajno veće u odnosu na prethodno posmatrane periode.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u trećem kvartalu iznosila je 1,1 hiljadu EUR, u primorskom regionu je iznosila 1,41 hiljadu EUR, u središnjem 515 EUR, dok je u sjevernom 603 EUR”, navodi se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u trećem kvartalu iznosila je 1,11 hiljada EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila 492 EUR.

Najčitanije