fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNesklonost ulagača riziku spustila cijene nafte ispod 89 USD

Nesklonost ulagača riziku spustila cijene nafte ispod 89 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 89 USD budući da je nesklonost ulagača riziku prevagnula nad zabrinutošću koju izaziva odluka vodećih proizvođača o skromnom povećanju ionako oskudnog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 88,74 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni od 87,42 USD, prenosi SEEbiz.

“Nesklonost riziku i blago jači dolar bili su među faktorima koji su pritisli cijene nafte. Treba vjerovatno spomenuti i spoznaju da geopolitičke napetosti u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku do sada nijesu poremetile proizvodnju nafte”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

U takvim uslovima je pala u drugi plan odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom da nastave sa skromnim mjesečnim povećanjem proizvodnje nafte, za 400 hiljada barela dnevno, uprkos pritisku potrošača da na tržište izbacuju više barela.

“U ovom trenutku, čak i kada bi proizvodnja OPEC+ rasla brže, to bi samo opteretilo kritično niske nivoe slobodnih kapaciteta”, navela je u bilješci američka investiciona banka Goldman Sachs.

Neke članice OPEC-a ne uspijevaju da iskoriste sadašnje kvote, zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja s održavanjem infrastrukture.

Među njima je i Nigerija, kojoj je dodatne probleme izazvala eksplozija broda za proizvodnju nafte u vlasništvu Shebah Exploration & Production Companyja (SEPCOL) kapaciteta 22 hiljade barela dnevno, prema ocjeni izvršnog direktora Ikemefune Okafora.

Značajniji pad cijena zapriječio je podatak vlade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da su zalihe sirove nafte pale prošle sedmice milion barela. Smanjene su i zalihe derivata uslijed velike potražnje na domaćem i izvoznom tržištu.

Podršku cijenama pružile su i prognoze o zahlađenju u centralnom i sjeveroistočnom dijelu SAD-a u ovoj sedmici.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 90,18 dolara, što znači da je pojeftinio 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...