fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNeminovno poskupljenje taksi usluga

Neminovno poskupljenje taksi usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Taksi usluge neminovno će poskupiti usljed uvođenja startne cijene vožnje, koju će odrediti taksisti i koja ne smije biti niža od 40 centi, ni veća od jednoh EUR.

Uvođenje startne cijene vožnje precizirano je odlukom o taksi prevozu, a na centralnoj raspravi o tom dokumentu, predstavnici preduzeća i taksi preduzetnici ocijenili su da bi donju granicu starta trebalo povećati, jer je 40 centi malo, piše Dan.

Sekretar za saobraćaj Lazarela Kalezić, saopštila je da odluka ne predviđa minimalnu cijenu vožnje koja je do sada postojala i iznosila jedan EUR.

“Građanin će sada plaćati start i ono što što otkuca taksimetar”, objasnila je Kalezić.

Taksista Ratko Vujošević predložio je da minimalna cijena starta iznosi 50 centi, ali i da se poveća noćna cijena vožnje bar deset centi.

Raspon za cijenu noćne vožnje po odluci ostavljen je od 40 centi do jednog EUR.

Da treba povećati donju granicu starta, ali i broj taksi stajališta, smatra i preduzetnik Miodrag Janković.

“U gradu ima malo taksi stajališta, i treba ih povećati. Ne može na 100 stajališta da stane hiljadu vozila”, naveo je Janković.

Vlasnik Alo taksija, Rade Živković, rekao je da preduzeća i preduzetnici ne mogu da se grabe oko stajališta, jer je odlukom predviđeno da su ona opšta.

“Ne možete da gurnete bilo koga na stajalište, da se grabimo. Nađite rješenje. Ne možete meni da uzmete stajališta, a da ih drugima dajete”, kazao je Živković.

Preduzetnik Dragan Smolović saopštio je da svi taksisti moraju da imaju iste uslove zarade.

“Preduzećima dajte 500 stajališta i nije problem. Sad kada je prevelika konkurencija, vašom greškom, obezbijedite svima uslove za rad”, rekao je Smolović.

Preduzetnik Milorad Savović poručio je da neće dozvoliti da preduzeća prisvoje stajališta.

“Mi smo taksi stajališta razrađivali godinama, da bi danas došao neko iz privrednog društva da bi ih uzeo. Sad kad ste nam preuzeli posao, hoćete da nam preuzmete stajališta. E, neće moći, ja ću ga braniti životom. Ja ću organizovati štrajk preduzetnika zbog toga”, upozorio je Savović.

Predstavnik udruženja Boom, Zoran Perić, naveo je da ne vidi poentu da se trka sa preduzećima.

“Doći ćete u situaciju da 200 ljudi ne može da ponese kući novac. Biju se taksisti, dajte privrednim društvima pored nas neka stoje, ali ne na našim taksi stajalištima. Nemojte da pukne bruka, krvoproliće”, rekao je Perić.

Vlasnik PG taksija, Milivoje Bulatović, smatra da se mora naći prelazno rješenje za taksi stajališta.

“Ne sjećam se da su privredna društva ikad rekla da im ne trebaju taksi stajališta. Taksisti su za haos najmanje krivi, Glavni grad je veći krivac. Ne vidim da preduzimate bilo kakav mehamizam protiv fantomskih firmi koje uredno dobijaju licence i šire vozni park”, rekao je Bulatović.

Predstavnik Maksi taksija Željko Knežević, očekuje da će novom odlukom biti omogućen još veći haos.

“Mi smo dosad imali minimalnu vožnju od jednog EUR. Sad ukoliko stavimo start na 50 centi i kilometar vožnje na 50 centi, ne isplati se”, rekao je Knežević.

Preduzetnik Saša Stajović ukazao je i da su kazne previsoke.

“Kazne ste izjednačili i za nas i za preduzeća. Moj pazar je 35 EUR, a preduzeća možda 3,5 hiljada EUR. Koliko sad svi imamo posla te bi kazne bile od 15 do 150 EUR”, tvrdi Stajović.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Vesko Bjelić naveo je da su preduzetnici dali doprinos glavnom gradu, te da su oni uveli radiostanice zbog čega nije pošteno da ih šutnu sa tržišne scene.

Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, saopštio je da trebada postoji obostrano razumijevanje da bi se problem taksisista riješio. On je naveo da problem taksista postoji već 18 godina.

“Tek kada sam došao u Poresku upravu vidio sam da su 15 miliona EUR dugovanja taksista i još toliko iznose kamate. Obaveze redovno plaća 200 taksisita, a 400 se bori. Moramo da imamo zajednički interes da ovo uredimo na pravi način i da budemo svjesni da ovo moramo uvoditi u regularne tokove“, kazao je Mugoša.

On je dodao i da će svi morati da imaju elektronske fiskalne uređaje povezane sa taksimetrom.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...