fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNema bojazni od poremećaja na energetskom tržištu

Nema bojazni od poremećaja na energetskom tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za Crnu Goru nema više bojazni od poremećaja na energetskom tržištu jugoistočne Evrope, jer je kroz povezanost podmorskim kablom sa Italijom nestao rizik od realnih i vještačkih nestašica, ocijenio je premijer Duško Makrović.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Filipa Vukovića, da ocijeni stanje u crnogorskoj energetici i očekivanjima da li će taj sektor i dalje uticati na rast ekonomije, kazao da je Crna Gora dobila snažnu i direktnu vezu sa zapadnoevropskim energetskim tržištem.

„Nema razvoja u izolovanim nacionalnim okvirima, posebno ne za malu državu na Balkanu. Biti dio evropskog energetskog lanca nije više naša ambicija, nego realnost“, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je kazao da, osim činjenice da je projekat uspostavljanja podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, realizovan u saradnji sa italijanskom Ternom, bio vrijedan preko milijardu EUR, raduje i sposobnost Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Marković je naveo da je na prvoj ovogodišnjoj aukciji za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta između Crne Gore i Italije, održane prošle sedmice, CGES ostvario prihod od skoro tri miliona EUR za samo 70 od ukupno pripadajućih 200 megavata (MW) prenosnog kapaciteta.

„Posebno mjesto zauzimaju novi proizvodni objekti. Poslije višedecenijske stagnacije novi izvori uspostavljeni u ovoj godini obezbijediće preko deset odsto ukupno proizvedene električne energije, a završetak započetih projekata prati i priprema novih“, saopštio je Marković.

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, kako je podsjetio, nedavno usvojio petogodišnji plan investicija koji obuhvata ulaganja od oko 700 miliona EUR. Tu spadaju, između ostalog, rekonstukcija postojećih objekata i novi projekti, kao što su solarna elektrana Briska gora i vjetroelektrana Grozd, hidroelektrane Komarnica, dodatnog agregata na Perućici, a postoje i novi planovi za Kruševo.

„Sve to se ostvaruje bez centa finansijskog podsticaja. Dakle, pozivi koje smo raspisivali u mandatu ove Vlade, ne sadrže ni premije, ni garantovane podsticajne cijene. Crnogorska energetika sazrela je do nivoa na kojem do reputabilnog partnera i investitora dolazimo na čisto tržišnim principima”, kazao je Marković.

U tom smislu energetika će biti jedan od pokretača još dinamičnijeg rasta crnogorske ekonomije.

“Ova oblast danas mladim ljudima nudi kvalitetna i atraktivna radna mjesta u struci”, rekao je Marković.

On smatra da je važno i da Crnogorski elektrodistributvini sistem (CEDIS) brzo i efikasno napreduje u poduhvatu revitalizacije distributivne mreže.

„Krenulo se sa sjevera i ruralnih područja, ali svjedoci smo da kvalitet napajanja nije optimalan ni u prigradskim naseljima, pa čak i pojedinim gradskim jezgrima. Već započetih 80 miliona EUR ulaganja u te svrhe, neće biti kraj tog procesa”, objasnio je Marković.

On je poručio da je zadatak CEDIS-a da svaka kuća, u selu ili planini, u kojoj se makar i periodično živi, dobije struju.

„Crnogorska energetika je prešla dug put sa početka ovog vijeka kada je za uvoz energije davala godišnje gotovo cijelu današnju ratu kredita za autoput do momenta kada spremno dočekuje investicioni ciklus iste vrijednosti koji će se finansirati iz ostvarenih prihoda bez centa javnog novca“, dodao je Marković.

Najčitanije