fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNegativno mišljenje na finansijski izvještaj Plantaža za 2018. godinu

Negativno mišljenje na finansijski izvještaj Plantaža za 2018. godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska insitucija (DRI) dala je negativna mišljenja na revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Plantaža za 2018. godinu i usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonskim i podzakonskim propisima.

„Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i razmatranja navoda subjekta revizije sadržanih u izjašnjenju na preliminarni izvještaj, nadležni Kolegijum DRI, kojeg su sačinjavali Zoran Jelić i Nikola Kovačević, izražava negativno mišljenje na reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonskim i podzakonskim propisima“, navodi se u saopštenju DRI.

Upoređivanjem podataka o zemljištu koje kompanija vodi u svojim poslovnim knjigama i Softveru za evidenciju imovine, sa podacima koji su prikupljeni popisom, utvrđeno je da se radi o značajnoj razlici zemljišta koje nije evidentirano i zemljišta koje je više evidentirano u poslovnim knjigama kompanije o nepokretnostima.

„Društvo je u 2018. godini ostvarilo prihod od prodaje zemljišta u iznosu od 1,67 miliona EUR, od čega se iznos od 1,53 miliona EUR odnosi na naknadu za eksproprisanu nepokretnost od Glavnog grada za izgradnju Južne obilaznice“, kazali su iz DRI.

Nepokretnost je bila upisana u listovima nepokretnosti KO Donja Gorica i KO Donji Kokoti, ali nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Plantaža.

Navedeno, kako su poručili iz DRI, ukazuje da kompanija nije u potpunosti ustrojila evidenciju o nepokretnoj imovini.

Takođe, revizija je pokazala i da kompanija nije, u skladu sa MRS 37 – Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna imovina, prilikom pripreme finansijskih iskaza za 2018. godinu izvršila procjenu obaveza i u skladu sa tim realizovala rezervisanja obaveza po osnovu sudskih postupaka.

„Kompanija je tokom prošle godine isplatila naknadu po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima u iznosu od 535,47 hiljada EUR, pri čemu naznačeni iznos sredstava nije rezervisan na kraju 2018, što je u tom iznosu ili za 19,97 odsto uticalo na uvećanje finansijskog rezultata“, objasnili su iz DRI.

Osim sporova sa zaposlenim, procjena vjerovatnoće odliva sredstava, kako su naveli, nije realizovana ni po ostalim sporovima kompanije.

„Nerealno iskazivanje obaveza (rezervisanja), i u vezi sa tim rashoda, ima uticaj na tačnost finansijskih iskaza za posmatrani izvještajni period“, saopštili su iz DRI.

Iz DRI su naveli i da su revizijom pravilnosti godišnjeg finansijskog izvještaja Plantaža za 2018. godinu utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja sa nekoliko propisa.

To se, između ostalih, odnosi na zakone o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, o reviziji, privrednim društvima, radu i zaštiti na radu, kao i sprječavanju nelegalnog poslovanja.

Najčitanije