fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNedjelja neradna za trgovine

Nedjelja neradna za trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da se zabrana neće odnositi na objekte koji su definisani Pravilnikom koje je Ministarstvo već pripremilo, a koji će, zajedno sa Predlogom zakona, dostaviti Skupštini.

“Pravilnikom su predviđeni izuzeci za benzinske stanice, apoteke, određeno radno vrijeme pekara i kioska za štampu, kao i nekih drugih objekata koji su neophodni za normalno funkcionisanje društva”, rekla je Sekulić.

Kako je kazala, u Vladi vjeruju da će parlament, prilikom razmatranja tog zakonskog rješenja, imati u vidu da se na taj način u sektoru trgovine uvodi obaveza koja je predviđena zakonom o radu.

“Smatrali smo da trgovina nije oblast koja posebno zahtijeva rad nedjeljom i to definisali Zakonom o unutrašnjoj trgovini”, navela je Sekulić.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je cilj donošenje ovog Zakona unaprjeđenje položaja radnika u Crnoj Gori.

“Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom, uvođenjem neradne nedjelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom da će se isti preliti na ostale dane”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije