fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq indeks na novom rekordu

Nasdaq indeks na novom rekordu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dostigao novu rekordnu vrijednost, najviše zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice Tesle.

Dow Jones je oslabio 0,21 odsto na 33.874 boda, a S&P 500 neznatno na 4.241 poen. Nasdaq indeks ojačao je 0,13 odsto na 14.271 bod, prenosi Hina.

Novi rekord Nasdaqa najviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook i Nvidia.

Najviše je, više od pet odsto, skočila cijena Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio da je otvorio prvu solarnu stanicu za punjenje u Kini.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše, oko jedan odsto, u uslužnom. Slijedio je rudarski sektor s prosječnim padom od 0,6 odsto.

Izvještaj firme IHS Markit pokazao je da je indeks proizvodne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u junu dostigao 62,6 bodova, više od očekivanja, što ukazuje na dalji snažan oporavak proizvodnje.

No, kako nema dovoljno sirovina i kvalifikovanih radnika, rastu i cijene proizvodnje.

„Visoke brojke u ovom izvještaju pružaju naznake američkoj centralnoj banci, Federalne rezerve (Fed), da se bliži vrijeme kada bi trebalo skloniti nogu sa gasa”, rekao je strateg u firmi J.P. Morgan Asset Management, Jai Malhi.

Fed od početka koronakrize vodi izuzetno podsticajnu monetarnu politiku, pri čemu je smanjio ključne kamate na rekordno niske vrijednosti i uveo programe kupovine obveznica kako bi povećao likvidnost.

Tržište se ove sedmice smirilo nakon što je prošle značajno palo, jer je Fed neočekivano poručio da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023. godine, godinu prije nego što se očekivalo.

U utorak je, u izvještaju Kongresu, predsjednik Fed-a Jerome Powell kazao da je namjera centralne banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacionih pritisaka.

No, na tržištima vlada oprez, na šta ukazuje i obim trgovanja ispod prosjeka.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 9,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,1 milijardu.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 odsto na 7.074 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 odsto na 15.456 poena, a pariski CAC 0,91 odsto na 6.551 bod.

Najčitanije