fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajava smanjenog snabdijevanja zadržala cijene nafte iznad 85 USD

Najava smanjenog snabdijevanja zadržala cijene nafte iznad 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 85 USD, budući da su Saudijska Arabija i Rusija najavile da će smanjivati snabdijevanje i u septembru, što je zasjenilo strahovanja od posustajanja ekonomskog rasta.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 34 centa i iznosila je 85,48 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 31 cent višoj cijeni od 81,86 USD, prenosi Hina.

U četvrtak je podsticaj cijenama bila najava Saudijske Arabije da će i u septembru smanjivati snabdijevanje za milion barela dnevno. Naznačili su i da bi mogli produžiti odluku o smanjenju za još mjesec.

Na saudijsku odluku nadovezala se Rusija, koja u septembru namjerava da smanjuje izvoz za 300 hiljada barela dnevno.

Predstavnici članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika sastali su se u petak kako bi ponovo razmotrili proizvodnju.

Sastanak nije iznjedrio nove promjene u proizvodnoj politici, rekli su izvori za Reuters.

“Kada gledate samo naftu, situacija je jako dobra. No, godinama nijesmo u trgovini gledali samo naftu i iako nam se često čini da je naše tržište odvojeno od ostalih, to nije istina”, rekao je John Evans iz PVM-a.

Naftno tržište je, kako je objasnio, veliki dio slagalice globalnih tržišta i moraćemo voditi računa i o drugim faktorima sve dok makroekonomski podaci šalju nepovoljne signale o ekonomskom rastu.

Signal je stigao u izvještaju američkog Ministarstva rada, koji je pokazao slab tempo zapošljavanja u julu i usporavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, pojačavši strahove da privreda posustaje. To bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,19 USD, na 85,47 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije