fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajava sankcija EU na rusku naftu podigla cijene nafte

Najava sankcija EU na rusku naftu podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak prema 109 USD nakon što je EU najavio nove sankcije na uvoz ruske nafte kako bi kaznio Moskvu zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, što je ponovo u prvi plan gurnulo slabo snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 1,1 USD viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,63 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,12 USD višoj cijeni, od 104,4 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se usresredili na najave zapadnih zemalja da će Rusiji uvesti nove sankcije zbog ubistava civila u Ukrajini.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da će nove američke sankcije Moskvi biti objavljene ove sedmice.

Evropska komisija predložila je niz novih kaznenih mjera, uključujući zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke u EU.

Njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da će nakon zabrane uglja slijediti nafta, a zatim i gas.

Kako bi obuzdale cijene, zemlje saveznice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odlučile su prošle sedmice koordinirano prodavati naftu iz strateških rezervi, po drugi put u mjesec. Međutim, japanski ministar industrije Koichi Hagiuda rekao je da Međunarodna energetska agencija (IEA) još radi na detaljima.

Podršku cijenama pružio je i završetak održavanja rafinerija u Evropi, jer najavljuje veću potrošnju nafte, rekli su analitičari.

Ponuda kaska i Irak je objavio da je u martu proizveo 4,15 miliona barela nafte dnevno, za 222 hiljada barela manje od kvote koja mu je pripala sporazumom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju.

I neki drugi proizvođači, poput Angole i Nigerije, imali su teškoća s popunjavanjem kvota, zbog nedovoljnih ulaganja i i problema s održavanjem, što je dodatno pogoršalo problem nedovoljnog snabdijevanja.

Kazahstan je smanjio prognozu proizvodnje nafte u ovoj godini s 87,5 miliona na 85,7 miliona tona nakon oštećenja terminala Caspian Pipeline Consortium u Rusiji.

Analitičar Saxo banke Ole Hansen očekuje da će barel u drugom tromjesečju koštati između 90 i 120 USD.

SAD i dalje smatra da bi preostale sporne tačke u pregovorima s Iranom o nuklearnom programu mogle biti riješene, rekao je u ponedjeljak portparol američkog Ministarstva vanjskih poslova, Ned Price.

Znaci dogovora koji bi na tržište vratio do 1,3 miliona barela iranske nafte dnevno zakočili bi cijene nafte, pokazalo je istraživanje BCA.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 106,23 USD, što znači da je poskupio 1,33 USD u odnosu na petak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije