fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagađanja o povećanju snabdijevanja spustila cijene nafte

Nagađanja o povećanju snabdijevanja spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 89 USD pod pritiskom nagađanja da bi vodeći proizvođači mogli značajnije da povećaju snabdijevanje i očekivanja rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila 51 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 88,75 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 87,52 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su u januaru porasle oko 17 odsto zbog nedovoljnog snabdijevanja i napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i sukoba na Bliskom istoku.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u januaru dostigla cilj o povećanju proizvodnje za 400 hiljada barela dnevno, pokazalo je istraživanje pa neki analitičari i dalje predviđaju rast cijena.

“Tržište nafte trenutačno je bezrezervno optimistično. Najvažniji faktori u tom optimizmu su međunarodne napetosti, percepcija ograničene ponude i hladna zima”, rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Trgovci će zato pomno pratiti sjutrašnji sastanak OPEC-a i njegovih savezika, posebno s obzirom na procjenu američke investicione banke Goldman Sachs da bi u martu mogli ubrzati tempo dosadašnjeg povećanja za 400 hiljada barela dnevno.

“Vidimo sve veće šanse za odluku o intenzivnijem povećanju proizvodnje na tom sastanku, s obzirom na tempo rasta cijena u posljednje vrijeme i na vjerovatni pritisak zemalja uvoznica”, napisala je banka u izvještaju.

Šanse su, ipak, izjednačene da će intenzivirati povećanje, odnosno da će nastaviti dosadašnjim tempom.

Uteg cijenama bila su i očekivanja da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošloj sedmici, 1,8 miliona barela.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 90,89 USD, što znači da mu je cijena porasla 75 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...