fbpx

Nafta poskupila

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog slabije ponude i izvoza iz Saudijske Arabije i Rusije, djelimično se oporavivši od prošlosedmičnog pada od oko dva odsto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85,56 USD. Na američkom tržištu barel je bio u plusu 85 centi na 82,1 USD, prema ugovorima za isporuke u septembru koji ističu danas.

Za isporuke u oktobru, kojima se više trgovalo, ojačao je 78 centi na 81,44 USD, prenosi Hina.

Cijene su na oba tržišta u prošloj sedmici pale dva odsto, prekinuvši uspon od sedam sedmica, usljed zabrinutosti da će spori kineski ekonomski rast negativno uticati na naftnu potražnju, kao i mogućnosti da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), još nije završila s aktuelnim ciklusom zaoštravanja monetarne politike.

“No, sada cijene nafte podržavaju visoke cijena lož ulja, koje je u fokusu jer se polako približavaju na sjevernoj hemisferi jesenji mjeseci”, naveo je John Evans iz PVM.

Takođe, i kurs dolara je blago oslabio, a slabiji dolar čini cijene robe izražene u dolarima povoljnijma za kupce van Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“I dalje vidimo napet odnos između ponude i potražnje nafte do kraja godine, što sugeriše da cijene još imaju prostora za rast”, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 29 centi na 86,46 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije