fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u trgovinski dogovor podržala Vol strit

Nada u trgovinski dogovor podržala Vol strit

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u petak su porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i time izbjeći nastavak carinskog rata koji je opterećivao tržišta u drugom dijelu prošle godine.

Dow Jones je ojačao je 0,7 odsto na 26.031 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 odsto na 2.792 poena, a Nasdaq indeks 0,91 odsto na 7.527 bodova.

Nakon pregovora u Vašingtonu koji su održani ove sedmice, američki predsjednik Donald Trump je u petak kazao da postoje vrlo dobri izgledi da će SAD i Kina postići dogovor o okončanju trgovinskog rata i da je sklon da produži rok za dogovor i nakon 1. marta, prenosi SEEbiz.

“Američki i kineski pregovarači postigli su napredak i produžiće pregovore za dva dana” do nedjelje, kazao je Trump nakon sastanka u Bijeloj kući sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom.

Liu se složio da je došlo do velikog napretka i poručio da će kineska strana uložiti maksimalne napore kako bi se postigao dogovor.

To je podstaklo nadu ulagača da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, zajedno s naznakama usporavanja rasta globalne ekonomije, pritiskao je krajem prošle godine svjetska tržišta dionica, pa je tada S&P 500 indeks oštro pao.

No, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor i porukama iz američke centralne banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata, od kraja decembra S&P 500 porastao je oko 19 odsto, pa je u petak dostigao najvišu vrijednost od 8. novembra.

“Trenutno rizici od pada cijena nijesu tako snažni, ali uvijek postoji mogućnost da u posljednjem trenutku nešto pođe u krivom smjeru. Stabilizacija kineske ekonomije bila bi konstruktivna za svjetska tržišta. Zato je rezultat trgovinskih pregovora ključan”, rekla je direktorica strateškog sektroa u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, pri čemu najviše, 1,3 odsto, u tehnološkom. Slijedio je industrijski sektor s rastom od 0,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto na 7.178 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 odsto na 11.457 poena, a pariski CAC 0,38 odsto na 5.215 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije