fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u nove podsticajne mjere podržala svjetske berze

Nada u nove podsticajne mjere podržala svjetske berze

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama, s obzirom na to da oporavak ekonomije gubi na zamahu zbog daljeg širenja koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 3,3 odsto, na 28.586 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,8 odsto, na 3.477 poena, a Nasdaq indeks 4,6 odsto, na 11.579 bodova, prenosi Hina.

Najveći sedmični skok S&P 500 indeksa od jula zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Kongres i Bijela kuća uskoro postići dogovor o novim fiskalnim mjerama pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Doduše, odmah nakon izlaska iz bolnice u kojoj se liječio od koronavirusa, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump u utorak je neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu podsticajnih mjera, što je izazvalo oštar pad cijena dionica.

Međutim, već narednog dana Trump je poručio da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih podsticaja nastaviti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Ministar finansija Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1,5 biliona USD, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, insistiraju na svom paketu, vrijednom 2,2 biliona USD.

I dok u Vašingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne podsticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

“Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim podsticajima”, kazao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

A da su podsticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka ekonomije od koronakrize.

“Tržište je dobro reagovalo na Trumpove iznenadne zaokrete u podršci podsticajnim mjerama. Puno je u tome politike, međutim mnogi ulagači vjeruju da je ekonomiji zaista potrebna dodatna podrška”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

On je kazao da se tržište navikava na mogućnost da demokratski kandidat Joe Biden zasjedne u Bijelu kuću, s obzirom na to da ankete pokazuju da u predsjedničkoj trci ima znatnu prednost pred Trumpom.

“Ulagači su se naviknuli na Bidenovu prednost i fokusiraju se na potencijalne pozitivne stvari koje bi mogao donijeti demokrata u Bijelu kuću, a ne na stereotipna negativna viđenja kakva su vladala na tržištu dionica prije tri mjeseca”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Ulagači se, takođe, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, koja počinje naredne sedmice.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale 21 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, uprkos rekordnom rastu broja oboljelih od koronavirusa u nekim evropskim zemljama, kao i najavama novih restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 odsto, na 6.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,85 odsto, na 13.051 bod, a pariski CAC 2,5 odsto, na 4.946 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice porastao 2,6 odsto, na 23.619 bodova.

Najčitanije