fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNa sistem fiskalizacije prešlo preko 12 hiljada obveznika

Na sistem fiskalizacije prešlo preko 12 hiljada obveznika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na sistem elektronske fiskalizacije do sada je prešlo preko 12 hiljada obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Načelnica Odsjeka za usluge, kontakt centar i edukaciju javnosti u Upravi, Milica Vuletić, kazala je za Televiziju Vijesti da je do sada evidentirano preko deset miliona fiskalizovanih računa na kojima je prijavljen promet od 230 miliona EUR.

“Svaki građanin uz pomoć elektronske fiskalizacije može dati doprinos borbi protiv sive ekonomije provjerom regularnosti računa skeniranjem QR koda uz pomoć pametnog telefona/tableta ili drugog savremenog uređaja”, kazala je Vuletić.

Kako se navodi se na Twitter nalogu Uprave, očekivanja su da će najveći dio obveznika dobrovoljno ispoštovati zakonske odredbe i uskladiti poslovanje, jer Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđa mjeru zabrane obavljanja djelatnosti od 90 dana i novčane kazne u rasponu od 650 EUR do 40 hiljada EUR, u zavisnosti od vrste utvrđenog prekršaja.

Sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, od utorka moraju primjenjivati svi obveznici.

Najčitanije