fbpx
NaslovnicaMINA BusinessModernizacija mreže puteva sve bolja

Modernizacija mreže puteva sve bolja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Modernizacija nacionalne mreže puteva je iz godine u godinu sve bolja, smatra ambasador Švedske Jan Lundina, koji je pozdravio realizaciju kapitalnih projekata kao što je gradnja autoputa, što će crnogorskoj privredi i turizmu dati poseban podstrek za razvoj.

On se sastao sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Osmanom Nurkovićem i kazao da često boravi u Crnoj Gori, kao i da je upoznat sa aktivnostima koje Vlada i resorno Ministarstvo sprovode na modernizaciji nacionalne mreže puteva.

Lundina je istakao par uspješno realizovanih projekata koji su umnogome doprinijeli da kvalitet, ali i sigurnost putovanja bude na višem nivou: rekonstrukcija putnog pravca Podgorica – Cetinje –Budva, zaobilaznica Golubovci i bulevar Budva – Bečići.

U tom kontekstu Lundina je kazao da je zainteresovan za dinamiku izgradnje projekta prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljare, pozdravljajući realizaciju ovako kapitalnih projekata, koji će crnogorskoj privredi i turizmu dati poseban podstrek za razvoj.

Povod susreta je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, bio poziv za učešće Nurkoviću na jednoj od najvećih međunarodnih konferencija koju Švedska planira da organizuje početkom naredne godine.

Ta konferencija će, kako je naveo Lundina, biti posvećena saobraćaju i putnoj infrastrukturi sa akcentom na bezbjednost u saobraćaju, dodajući da se očekuje oko hiljadu učesnika iz raznih sfera.

Takođe je informisao Nurkovića o sredstvima koja švedska administracija ulaže u razvoj saobraćajne infrastrukture, ali i o rezultatima u oblasti smanjenja saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posljedicama.

Nurković je zahvalio i u načelu prihvatio poziv za učešće na konferenciji, posebno imajući u vidu činjenicu da Vlada i Ministarstvo saobraćaja u kontinuitetu ulažu značajna sredstva sa ciljem podizanja kvaliteta postojećih crnogorskih saobraćajnica, ali i izgradnji novih putnih pravaca i moderne saobraćajne infrastrukture.

Nurković je informisao Lundinu o planovima za naredni period koji uključuju dalju rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva, ali i razvojne projekte kao što je nastavak realizacije projekta autoputa Bar – Boljare, konkretno aktivnostima na narednoj dionici Mateševo – Andrijevica, zaobilaznica Budva i most Verige.

Kako je naveo Nurković, to su ogromni projekti, koji zahtijevaju i složenu projektnu i tehničku dokumentaciju, pojedini projekti su u tom smislu spremni za samu realizaciju, a za određene se radi na izradi dokumentacije.

“Govorimo o razvojnim projektima, koji će mijenjati saobraćajne tokove, rasteriti postojeću mrežu puteva, dati podršku razvoju privrednih aktivnosti, povećati bezbjednost na našim saobraćajnicama i podići kvalitet putovanja kako crnogorskim građanima, tako i velikom broju turista”, rekao je Nurković.

Susret je bio prilika da se razgovara i o ostalim vidovima transporta, o projektima koja crnogorska administracija realizuje u oblasti željezničkog saobraćaja, ali i o planovima za dalji razvoj vazdušnoih luka u Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o kapacitetima aerodroma i saglasili se da taj vid transporta na globalnom, ali i nacionalnom nivou bilježi konstantan porast i da se u tom smjeru moraju razvijati i kapaciteti.

Lundina je kazao da se model koncesije u dijelu saobraćajne infrastrukture odavno primjenjuje u Švedskoj i da se pokazao kao dobar i uspješan. Kao primjer naveo je metro u Štokholmu koji funkcioniše po tom modelu.

Nurković je dodao da je zainteresovan da se razmotri usaglašavanje određenih sporazuma o saradnji između dvije države i to u oblasti pomorstva, vazdušnog i drumskog saobraćaja i ambasador će u tom smislu preduzeti dalje aktivnosti.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora kao prirodno vrlo bogata i lijepa zemlja zaslužuje da se takav ubrzani razvoj i izgradnja moderne saobraćajne infrastrukture nastavi i u budućem periodu.

Najčitanije