fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Imenovanje Radović će doprinijeti unapređenju rada CBCG

Milatović: Imenovanje Radović će doprinijeti unapređenju rada CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kandidatkinja za guvernerku Centralne banke (CBCG), Irena Radović, osoba je besprekornih akademskih referenci i nije partijski angažovana ni protežirana, saopštio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović i dodao da će njeno imenovanje doprinijeti unapređenju rada te institucije.

On je u Skupštini, povodom rasprave o imenovanju Radović za guvernerku CBCG, kazao da će guverner kojeg danas izaberu poslanici imati važnu ulogu u okončanju procesa pristupanja EU u aktivnostima i reformama koje se budu odvijale u CBCG u narednom periodu.

“Zato se mora ojačati ova institucija kako bi ona bila spremna za još jedan izazov, a to je pristupanje ekonomskoj i monetarnoj uniji kao krajnjoj fazi ekonomske integracije u EU. Da bi ovo ostvarili, potrebno je da čelo te institucije postavimo osobu nesporne radne biografije i besprekornih akademskih referenci, ali i osobu koja nije član ni jedne partije, niti je protežirana”, rekao je Milatović.

On je naveo da je potrebno da taj čelnik ima izgrađen međunarodni ugled i iskustvo kako bi se dodatno unaprijedila međunarodna saradnja i imidž kod partnera.

Milatović, koji je podnio predlog za imenovanje Radović na poziciju guvernerke CBCG, smatra da ona ispunjava sve neophodne uslove koji, pored posjedovanja crnogorskog državljanstva, obuhvataju visoko obrazovanje, priznati lični i profesionalni ugled, potrebnih pet godina radnog iskustva u rukovodećim poslovima u tim oblastima.

“Radović ima zavidne akademnske reference, među najbojima koje sam ja imao prilike da vidim u Crnoj Gori. Ona je i prva žena kandidiat za tu čelnu poziciju”, dodao je Milatović.

On je u parlamentu osudio mizogine napade u javnosti koje je kandidatkinja doživjela nakon predloga za guvernerku.

“Centralna banka je u v.d. stanju od oktobra prošle godine što ne doprinosi imidžu našeg finansijskog sistema niti njegovoj stabilizaciji i daljem razvoju. Pred nama su veliki izazovi i Crna Gora ne treba da dozvoli rizik da se zemlja nađe na sivoj listi Moneyvala nakon što je na inicijativu Vlade i koordinacijom institucija izbjegnuto da se na njoj nađemo ove godine”, rekao je Milatović.

On je ocijenio da je potrebno dobro upravljanje i unapređenje kontrole bankarskog sistema kako bi se ojačala njegova stabilnost i domaće i međunarodno povjerenje.

“Uz to, moramo stvoriti uslove da se CBCG oslobodi imidža zarobljene institucije nad kojoj bdije sijenka nepotizma i neefikasnih bankarskih kontrola”, kazao je Milatović.

On je poručio i da ga sva profesionalna dostignuća, akademske i stručne reference Radović uvjeravaju da će njeno imenovanje na funkciju guvernerke Centralne banke, u značajnoj mjeri, doprinijeti unapređenju rada te institucije i njenoj snažnijoj ulozi u ekonomskom sistemu Crne Gore.

“Od Radović očekujem da u skladu sa Zakonom o CBCG, radi na ostvarivanju ciljeva CBCG, odnosno očuvanje stabilnosti našeg finansijskog sistema. Takođe, očekujem da promoviše i štiti nezavisnost Centralne banke od svih političkih uticaja, koja je u očima javnosti često bila upitna u prethodnom periodu. Ovdje takođe podrazumijevam i predlaganje kandidata za viceguvernere koji nemaju političku pozadinu, koji su stručni i iskusni i drže se visokih etičkih i profesionalnih načela u radu”, naveo je Milatović.

On je kazao da od buduće guvernerke očekuje saradnju sa Vladom i drugim državnim institucijama u cilju kreiranja i sprovođenja dobro isplaniranih i analizom potkovanih ekonomskih politika u cilju unapređenja kvaliteta života i blagostanja crnogorskih građana, ali ne dovodeći u pitanje ostvarivanje ciljeva CBCG, djelujući pri tom u skladu sa načelima slobodnog i otvorenog tržišta i slobode preduzetništva i konkurencije.

“Očekujem i da će se snažno zalagati za stabilnost bankarskog sistema i povjerenje u isti i ažurno i neselektivno vršiti kontrolu svih kreditnih institucija u zemlji”, poručio je Milatović.

Godinama unazad na čelu CBCG bio je Radoje Žugić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...