fbpx
NaslovnicaGlavna vijestManjak u državnoj kasi prošle godine 426 miliona EUR

Manjak u državnoj kasi prošle godine 426 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Manjak u državnoj kasi prošle godine bio je 426 miliona EUR, pokazao je Predlog završnog računa prošlogodišnjeg budžeta, što je 90,27 miliona više u odnosu na projekciju iz rebalansa prema kojoj deficit budžeta treba da bude 335,88 miliona EUR.

Kada se gotovinskom deficitu od 426 miliona dodaju neizmirene obaveza iz prethodnih godina, koje nemaju karakter pozajmica, on iznosi 440,4 miliona ili 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pišu Vijesti.

“Kretanje budžetskih prihoda i rashoda u prošloj godini obilježila je pandemija koronavirusa i mjere usmjerene na zaštitu javnog zdravlja, a koje su uticale na ograničavanje ekonomske aktivnosti u zemlji”, navelo je Ministarstvo finansija u obrazloženju predloga zakona.

Ukupni primici budžeta prošle godine su bili 2,99 milijardi EUR, a izdaci 2,73 milijarde EUR.

Odstupanje gotovinskog deficita za prošlu godinu u odnosu na plan iz rebalansa u iznosu od 90,26 miliona EUR je posljedica na prihodnoj strani pada naplate poreza od 89,33 miliona, pada naplate ostalih prihoda od 15,31 milion, primitaka od otplate kredita od 9,7 miliona i pada naplate taksi od 1,55 miliona.

U odnosu na rebalans budžeta na prihodnoj strani veća naplata je zabilježena kod naplate doprinosa u iznosu od 38,52 miliona, naknada u iznosu od tri miliona i donacija od 7,92 miliona. Ukupno negativno odstupanje (manja naplata) na prihodnoj strani u odnosu na rebalans iznosi 66,46 miliona EUR.

Na rashodnoj strani tekuća budžetska potrošnja je zabilježila pad u odnosu na iznos projektovan rebalansom, ali su izdvajanja za kapitalni budžet bila veća za 106,7 miliona EUR u odnosu na rebalans. Ukupno je na rashodnoj strani u odnosu na rebalans potrošeno više 23,8 miliona EUR.

Ovaj predlog završnog računa se odnosi na rad bivše Vlade kojom je rukovodio premijer Duško Marković, dok je aktuelna Vlada premijera Zdravka Krivokapića izabrana u decembru prošle godine.

Predlog završnog računa još nije u skupštinskog proceduri.

Poreski prihodi centralnog budžeta manji su 17,62 odsto u odnosu na prethodnu godinu ili 206,64 miliona, zbog, kako je objašnjeno u Ministarstvu finansija, manjih prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost koji su 165,95 miliona ili 23,85 odsto manji u odnosu na 2019. godinu.

“Pad prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost posljedica je pada ekonomske aktivnosti uzrokovanim pandemijom. Drugo značajno negativno odstupanje zabilježeno je kod prihoda po osnovu akciza koji su manji 30,12 miliona ili 12,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pozitivno odstupanje u odnosu na plan zabilježeno je kod poreza na dobit, koji je 16,02 odsto veći u odnosu na planirani iznos, a kao rezultat ostvarenog snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz 2019. godine. Od poreza na dobit je ostvareno 78,42 miliona EUR”, kazali su u Ministarstvu.

Državna kasa je prošle godine od doprinosa prihodovala 531,02 miliona EUR što je 7,82 odsto u odnosu na planirani iznos. To je rezultat, kako je objašnjeno, subvencionisanja zarada za zaposlene u privrednim granama posebno pogođenim mjerama za ograničavanje obavljanja djelatnosti u okviru drugog i trećeg paketa ekonomskih mjera.

“Ovi prihodi su 2,79 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu zbog pada prihoda od doprinosa za zdravstveno osiguranje (kao rezultat smanjenja stope za dva procentna poena od jula 2019. godine), kao i zbog odlaganja izmirenja obaveza po ovom osnovu, kao jedne od mjera Vlade u uslovima otežanog poslovanja uzrokovanog pandemijom”, rekli su u Ministarstvu.

Budžetska potrošnja u prošloj godini je bila 2,06 milijardi i veća je 1,78 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 1,17 odsto u odnosu na planirani iznos.

Socijalna davanja čine najveći dio budžetske potrošnje (27,06 odsto) i u prošloj godini su bila 558,68 miliona EUR, što je 0,78 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Bruto zarade su drugi značajan činilac budžetske potrošnje (24,18 odsto) i iznosile su 499,14 miliona što je 5,56 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Iz državne kase je za otpladu duga u prošloj godini potrošeno 665,84 miliona EUR što je zajedno sa korigovanim gotovinskim deficitom, povećanjem depozita države i izdacima za kupovinu hartija od vrijednosti uslovilo da nedostajući novac u budžetu bude 1,37 milijardi EUR. Taj iznos je finansiran iz pozajmica i kredita iz domaćih i stranih izvora (1,35 milijardi), zatim prihoda od prodaje imovine (8,55 miliona) i povećanja neto obaveza u iznosu od 14,25 miliona.

Prvi put unutar predloga završnog računa se, pored depozita na računima budžeta Crne Gore, objelodanjuju depoziti koji nijesu konsolidovani na računima budžeta, a koji predstavljaju dodatni novac institucija oko projektnog unapređenja crnogorskog regulatornog i investiciono-razvojnog sistema.

Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 812,91 milion i 38.477,69 unci zlata po tržišnoj cijeni u iznosu od 59,52 miliona što ukupno iznosi 872,44 miliona.

Neizmirene obaveze iz budžeta na kraju prošle godine su bile 34,8 miliona i taj iznos nije uključio obaveze čiji je rok dospijeća u januaru ove godine, a koje iznose 97,4 miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije