fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManja dobit u trećem kvartalu

Manja dobit u trećem kvartalu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Naftna kompanija Jugopetrol završila je treći kvartal sa neto dobiti od 2,24 miliona EUR, 23,4 odsto manjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 1,9 puta na 63,56 miliona EUR, a rashodi dva puta na 61,45 miliona EUR.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,87 miliona EUR, amortizacije i rezervisanja 2,29 miliona EUR, a materijala 456,89 hiljada EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 6,27 miliona EUR.

Ukupna aktiva Jugopetrola, preduzeća koje se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima, na kraju septembra iznosila je 108,76 miliona EUR i bila je jedan odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 15,1 milion EUR, dugoročna rezervisanja i obaveze 981,21 hiljadu EUR, a kratkoročna 16,27 miliona EUR.

Odložene poreske obaveze su iznosile 71,49 hiljada EUR.

Podaci iz izvještaj o upravljanju, objavljeni na sajtu Montenegroberze, pokazuju da ukupna prodaja goriva u trećem kvartalu bilježi pad od 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Pandemija izazvana koronavirusom, imala je najveći uticaj na naše prodajne performanse u periodu od marta do septembra, tokom kojeg ukupna prodaja bilježi pad od 39 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pad prodaje zabilježen je u svim prodajnim kanalima sa najgorim uticajem na prodajne kanale na koje utiču ograničenja putovanja – u avijaciji i maloprodaji”, navodi se u izvještaju.

Iz kompanije su kazali da, s obzirom na to da mjere protiv pandemije koronavirusa na komercijalnu i industrijsku prodaju nijesu mnogo uticale, zabilježili su blagi pad u poređenju sa trećim kvartalom prošle godine.

“Pozitivno je što je prodaja brodovima i jahtama poboljšana u odnosu na isti period prošle godine. Što se tiče proizvoda, Eko dizel je i dalje najprodavaniji proizvod, sa 77 odsto od ukupne prodaje”, dodaje se u izvještaju.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije.

Iza EK–NLB računa nalazi se vlasnik 9,25 odsto akcija. Vlasnik 8,84 odsto akcija kompanije skriven je iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, a 3,54 odsto dionica iza CK-Zbirnog kastodi računa 1.

Radoslavu Tomiću iz Beograda pripada 2,44 odsto akcija, dok je iza NM-Zbirnog kastodi računa 8 i EK-Zbirnog kastodi računa 2 sakriven vlasnik 2,09 odsto odnosno 1,13 odsto akcija.

Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela.

Najčitanije